NASA розповіло про запуск нового апарату SPHEREx, який вивчить сотні мільйонів зірок і галактик. Інструмент буде працювати в інфрачервоному й оптичному діапазоні. Його місія триватиме два роки. Але фахівці сподіваються, що він пропрацює в рази довше. Планується, що він почне працювати в 2023 році. Вартість цього проекту склала 242 мільйони американських доларів.

За 24 місяці своєї роботи SPHEREx повинен скласти чотири карти неба в 96 різних смугах спектру. Таке спектральний дозвіл істотно перевершує попередні огляди небесної сфери. Варто також відзначити, що в близькому інфрачервоному діапазоні, який становить 0.74-5 мікрометрів це буде перший у світі спектральний огляд всього неба.

Мета експертів – отримати спектри високої якості більше 100 мільйонів зірок Чумацького Шляху і більше 300 мільйонів галактик.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Інформація про близьких і далеких галактиках, яку збере космічний телескоп, дозволить астрономам детально вивчити властивості темної енергії. Це таємнича субстанція, яка сприяє розширенню Всесвіту з прискоренням.

Новий інструмент допоможе також отримати цінні дані про епоху космічної інфляції – стадії надшвидкого розширення обсягу Всесвіту. Вчені також планують провести глибокий огляд двох областей неба поблизу полюсів екліптики. Астрономи хочуть вивчити внегалактический фоновий світло. Це допоможе вивчити період запалювання перших зірок і уточнити історію Галактики.

Космічний телескоп також буде шукати органічні молекули і воду в областях, де відбувається утворення зірок і формування планет.

Заступник адміністратора Дирекції наукових місій NASA Томас Цурбухен повідомив:

"Ця дивовижна місія стане для астрономів справжньою скарбницею унікальних даних".

"Знай.uа" вже писав: NASA загляне в колиску Всесвіту

Нагадаємо: Земля може стати жертвою чорної діри, вибратися не вдасться нічому живому

Як повідомлялося, NASA змоделювало удар гігантського астероїда