Незабаром ми можемо дізнатися дуже багато цікавого про своє минуле. Принаймні, так кажуть астрофізики з NASA, які хочуть створити резонансний проект космічної обсерваторії SPHEREx. З допомогою цього проекту можна буде створити унікальну мапу слідів, що залишилися від перших епох в історії Всесвіту

Проект вже затверджений аерокосмічним управлінням США. В цілому не реалізацію цієї ідеї планують витратити близько $242 млн доларів і це не враховуючи запуск самої ракети з зондом. За повідомленнями прес-служби NASA, космічний телескоп буде виведений в космос у 2023 році.

Місія космічної обсерваторії розтягнеться на довгі 200 років, в ході яких будуть складені карти найвіддаленіших куточків нашої галактики. Обсяг інформації, яку необхідно обробити вражає: дані з 300 млн галактиками в межах 10 млрд світлових років від нас на 96 довжинах хвиль у оптичному і ближньому ІЧ-діапазонах.

Зонд місії SPHEREx

огляд увійдуть дані від 100 млн. зірок Чумацького шляху, де будуть шукати скупчення води і органічних молекул в так званих "зоряних колисках" з активним звездообразованием.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами одного з топ-чиновників NASA астрофізика Томаса Цурбюхена, можливо, буде отримана відповідь на одне з найголовніших питань науки: як менше ніж за наносекунду після Великого вибуху Всесвіт розширилася настільки сильно?"

SPHEREx розшифровується як "The Spectrophotometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer" - це "Спектрофотометр для вивчення історії Всесвіту, епохи реионизации і "крижаних" досліджень".

Великий вибух

Розробник місії SPHEREx - Каліфорнійський технологічний інститут. Апаратуру і її обслуговування забезпечить Лабораторія реактивного руху NASA, а зберуть зонд в компанії Ball Aerospace. До його тестів і розшифровці даних приєднаються експерти з Корейського інституту астрономії і космічних наук (KASI).

Раніше портал "Знай.ua" писав: Чому людство так і не повернулося на Місяць: через десятки років космонавти розкрили правду

Нагадаємо, NASA змоделювало удар гігантського астероїда: нас чекає справжній апокаліпсис

Як повідомляв "Знай.ua", Вчені заговорили про життя на Марсі: з'явилися неспростовні докази