Британський супутник успішно випробував новітній метод очищення простору від космічного сміття.

На відеозаписі, знятому із спеціального космічного апарату, можна побачити, як 100-кілограмовий супутник під назвою RemoveDEBRIS ("Прибрати сміття") пронизує бортовим гарпуном алюмінієву панель. Він був запущений на Міжнародну космічну станцію влітку 2018 року, звідки був випущений у відкритий космос.

Йому вдалося дістати мішень з відстані рівного 1.5 метра. Гарпун пронизав мета зі швидкістю 20 метрів в секунду і навіть зумів її втримати. Панель шириною 10 сантиметрів імітувала космічне сміття. Вона утримувалася на кінці спеціальної стріли.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Випробування стали частиною місії RemoveDEBRIS Університету Суррея. Її основна мета полягає у випробуванні різних методів утилізації космічного сміття. За останні декілька років він зробив космічну середу досить небезпечною для майбутніх апаратів.

За станом на сьогодні, приблизно 7 тисяч тонн космічного сміття обертається навколо нашої планети. Маються на увазі крихітні деталі, які залишилися на орбіті після руйнування великих апаратів, а також про померлих супутниках. Його кількість збільшується неймовірно швидко.

Варто відзначити, що космічне сміття дійсно небезпечний. У 2009 році американський супутник Iridium 33 зіткнувся з російським супутником Космос 225, який вже перестав функціонувати. В результаті утворилося мінімум 2 великі хмари уламків.

Експерти намагаються відстежити об'єкти розміром більше 10 сантиметрів. Навіть маленькі шматочки сміття можуть пошкодити космічну техніку. Саме тому фахівці і намагаються знайти способи очищення орбіти навколо Землі.

Портал "Знай.uа" вже писав: NASA анонсував запуск нового інструменту, який вивчить галактики і зірки

Читайте також: NASA змоделювало удар гігантського астероїда

Як повідомлялося, NASA готує експедицію на Місяць