Британські археологи на місці видобування каменю для будівництва Адріаніва валу виявили малюнки римських солдатів віком 1800 років.

На величезному камені стародавні римляни вирубали карикатуру на свого командувача, різні написи, а також "пеніс удачі", повідомляє The Sun.

Вчені встигли сфотографувати і зняти зліпки дивовижних знахідок перш, ніж ті зникнуть у результаті ерозії м'якого пісковика на залишках кар'єра в Гелт Вудс, в Камбрії.

Малюнок пеніса на удачу

Археологи з Університету Ньюкасла спустилися на 9 метрів вниз по кар'єру, щоб переписати "камінь Гельта".

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Малюнки на стіні включають карикатуру на начальника кар'єра і напис, датируемую 207 роком нашої ери — періодом, коли Адріанів вал знаходився на реконструкції.

Перші напис у цьому ж кар'єрі виявили ще в XVIII столітті. З тих пір археологи збільшили колекцію написів і малюнків римлян, які працювали на шахті.

Нові знахідки включають в себе зображення фалоса, який, на думку експертів, був символом успіху для римлян, які вирізали його.

Знайден також напис, що відноситься до часів консульства Апера і Максима, датується 207 роком н. е. і є доказом відновлювальних і ремонтних робіт на римському кордоні на початку III століття.

Знайдені римські написи

В рамках дослідження археологи з Університету Ньюкасла працюють з фахівцями зі скелелазіння.

"Написи дозволяють представити організацію масштабного проекту будівництва валу Адріана, а також розібратися в деяких людських і особистих штрихах", — пояснив експерт з історії стародавніх пам'яток Майк Коллінз.

Археологам довелося навчитися альпінізму

Нагадаємо, невідомі увірвалися в одну з церков Дубліна і осквернили зберігалися там святині і останки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", експерти засумнівалися в тому, що картина "Спаситель світу" належить пензлю великого італійського художника та вченого Леонардо да Вінчі.

Також "Знай.uа" писав, в 6 000 доларів обійшовся одному з колекціонерів пеніс кита XIX століття.