Астрономи звернулися до користувачів Twitter з цікавою пропозицією. Будь-який бажаючий може допомогти їм з вибором назв для супутників Юпітера. Про це повідомив реліз Інституту Карнегі.

Щоб запропонувати свій варіант, необхідно відправити його аккаунту @JupiterLunacy в Twitter з хештегом #NameJupitersMoons в Twitter.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

У коментарі потрібно вказати, чому слід вибрати саме цю назву. Це пояснення може бути оформлено у вигляді тексту до 280 символів або короткої відеозапису. Заявки приймаються до 15 квітня 2019 року.

Станом на сьогодні, супутники, які ще не отримали свої імена, мають лише сухі позначення - S/2003 J5, S/2003 J15, S/2003 J3, S/2017 J4 і S/2018 J1.

Загальна довжина імені не повинна перевищувати 16 символів. Переважно воно повинно складатися з одного слова, але може складатися й з двох.

Назва не повинна носити комерційний характер або бути образливим. Не допускаються імена людей, які прославилися з військових, релігійних або політичних причин, а також повні імена живуть нині на Землі. Супутники, відкриті в 2003 році, повинні мати назву з закінченням на "-о", а місяця, знайдені в 2017 і 2018 роках – на "-а". Це пов'язано з напрямком їх руху. Деякі обертаються навколо Юпітера по траєкторії його обертання навколо своєї осі, а інші – проти його обертання.

За традицією супутники називають на честь коханок або нащадків Юпітера або Зевса з римською або грецької міфології.

Завдяки відкриттю 2018 року кількість супутників зросла до 79. Варто відзначити, що супутники Юпітера не повинні мати такі ж назви, як супутники інших планет або астероїди Сонячної системи.

"Знай.uа" писав: новий супутник Нептуна названий на честь царя риб

Нагадаємо: інопланетяни можуть мешкати на супутнику Сатурна

Як повідомлялося, в сузір'ї Великої Ведмедиці виявили одну з найближчих до Землі планет