Вчені виявили планету, яку зі своєї орбіти зрушила зірка, яка проходила повз. Як би абсурдно це не звучало, але це врятувало її від вигнання з власної системи. Ця так звана космічна драма допоможе зрозуміти, звідки за орбітою Плутона взялася гіпотетична Планета Х.

Результати роботи описані у науковій статті, опублікованій Полом Каласом і Робертом де Росою у виданні Astronomical Journal.

Подвійна зірка під назвою HD 10906 розташована в 300 світлових років від Землі в сузір'ї Південний Хрест. Вона досить молода – їй всього 15 мільйонів років. Для порівняння: Сонцю вже приблизно 5 мільярдів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У 2013 році у неї була відкрита планета HD 106906b. Це величезний гігант, маса якого в 11 разів більше маси Юпітера.

Часто планети формуються з протопланетного диска зірки. Подібні диски на різних стадіях еволюції спостерігаються телескопами. Орбіти планет залишаються в площині диска, який їх породив. Така ситуація характерна і для Сонячної системи.

Цікавим фактом є те, що орбіта HD 106906b нахилена до площини диска, який містить всю іншу речовину системи, на 21 градус. Це чимала величина, і цей факт вимагає пояснення.

Астрономи в 2015 році припустили, що гравітація пройшла повз зірки змінила гравітацію небесного тіла. Тоді доказів у цієї гіпотези не було.

Необхідні факти надав телескоп Gaia, який з високою точністю вимірює швидкості і координати зірок.

Калас і Де Роса створили спеціальні комп'ютерні моделі. Вони звернули назад траєкторії 461 зірки, які знаходяться в одному скупченні. Вчені встановили, що 2-3 мільйони років тому поблизу пройшла інша подвійна зірка, яка, ймовірно, і зрушила з місця гігантську екзопланету.

Траєкторія цієї проходить зірки лежала майже в площині диска системи – різниця склала лише 5 градусів. Завдяки цьому з'явилися умови для сильного і тривалого впливу на планети досліджуваної середовища. Цей стусан, ймовірно, перетягнув планету на більш безпечну орбіту.

Як повідомлялося, знайдені нові докази існування Планети Х

"Знай.uа" писав: інопланетяни виявилися ближче до Землі, ніж припускали

Нагадаємо: користувачі Twitter зможуть обрати назви для супутників Юпітера