Чарльз Ель Світ разом з командою вчених з Університету Джона Хопкінса спробував відповісти на питання про те, чи можна зруйнувати астероїд, який загрожує Землі, направивши на нього меншого родича, і якої сили повинен бути удар.

Ель Світ розповів про дослідження:

"Якщо до Землі наближається астероїд, що краще зробити: розбити його на маленькі шматочки або підштовхнути в іншому напрямку? І якщо варто вибрати другий варіант, то з якою силою потрібно його вдарити, щоб відсунути, але при цьому не зруйнувати?"

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Експерти змоделювали ситуацію руйнування 25-кілометрового астероїда. Для цього його направили на іншу небесну скелю діаметром 1.21 кілометр зі швидкістю 5 кілометрів на секунду. Вони вважали, що обидва астероїда складаються з базальту. Подібний сценарій був змодельований на початку 2000-х років іншою науковою групою. Тоді вдалося з'ясувати, що так звана жертва (мішень) розпадеться на невеликі уламки.

Вчені розділили процеси, які відбуваються з жертвою, на 2 етапи. Перший починається після удару і триває дуже мало – буквально частки секунди. У цій фазі формуються мільйони тріщин, від небесного тіла відколюються уламки. Дослідники використовували тут новітню модель, що враховує механізми розсіювання енергії, які не взяли до уваги попередники.

Другий етап триває досить довго – безліч годин. Тут дослідники враховують гравітаційну взаємодія між частинами астероїда. Небесне тіло немов намагається знову зібратися під впливом власної сили тяжіння. Вчені хотіли дізнатися, чи вдасться йому це зробити і наскільки.

Їм вдалося з'ясувати, що всупереч попереднім дослідженням, астероїд, який виступив мішенню, повністю не зруйнується. Залишиться велике, хоч і сильно пошкоджене ядро, а також безліч маленьких уламків. Істотна частина осколків знову впаде на ядро через гравітацію. Це говорить про те, що для руйнування небезпечної небесної скелі знадобиться набагато більше енергії, ніж вважалося раніше.

Раніше портал "Знай.uа" писав: Землі мчить кілометровий астероїд

"Знай.uа" розповідав: вчені знайшли на Місяці метеорит, який прилетів з Землі

Читайте також: експерти розкрили страшну таємницю про траєкторію Нібіру