Маса Чумацького Шляху – одна з фундаментальних величин, завдяки якій можна дізнатися багато цікавого про нашу галактику. У ньому знаходяться Сонячна система, Земля і всі окремі зірки. Але незважаючи на інтенсивні зусилля і десятиліття проведення досліджень, навіть найкращі оцінки істотно розходяться.

Дослідникам Європейського космічного агентства все ж вдалося визначити приблизну масу Чумацького Шляху. Згідно з отриманими даними, вона становить 1.5 трильйони сонячних мас в радіусі 129 000 світлових років від галактичного центру.

Вченим вдалося обчислити масу Галактики з допомогою об'єднання даних, які були отримані від місії телескопа ESA Gaia і спостережень, проведених за допомогою космічного телескопа під назвою Hubble. Попередні розрахунки, які були проведені астрономами з різних країн світу, вказали на маси від 500 мільярдів до 3 трильйонів мас Сонця.

У заяві космічного агентства повідомлялося:

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт
Показати ще

"Настільки істотне розходження в оцінках більшою мірою пов'язано з різницею в методах обчислення розподілу в Чумацькому Шляху темної матерії, яка становить 90 відсотків його маси".

Оскільки ця темна матерія ніяк не пов'язана з електромагнітним випромінюванням, її дуже складно досліджувати. Тому її точну масу обчислити неймовірно важко.

Маса планет становить невелику частину маси Галактики, як повідомили астрономи. Через невловиму природу темної матерії вченим довелося використовувати досить складний метод для визначення маси Галактики. Він заснований на вимірюванні швидкостей кульових скупчень – щільних зіркових гуртів, що обертаються на великих відстанях навколо диска галактики.

Раніше портал "Знай.uа" розповідав: експерти розшифрували біблійне пророцтво про кінець світу, планету поглине полум'я

Як повідомлялося, в тропічних річках Південної Америки виявили риб Апокаліпсису

Читайте також: Ілон Маск призначив прибульцям з Нібіру зустріч, запуски ракет всього лише прикриття