Вчені з університету Меріленда з'ясували, що у динозаврів був відмінний "тривимірний" слух. До такого висновку вони прийшли завдяки вивченню мозку сучасних алігаторів. Вони встановили, що мозок крокодилів формує так звану "нейронну карту" звуку, збираючи дані, які надходять з вух.

Більшість тварин мають здатність точно визначати положення мишей – за допомогою звукових імпульсів, які в різний час досягають їх вух.

Ці відмінності обчислюються і обробляються завдяки нейронним карткам. Це великі групи нейронів, які пов'язані один з одним. Своєю організацією вони нагадують тривимірну координатну сітку. Число вузлів і щільність їх розташування визначають те, наскільки швидко і добре працює слух тварин.

Поспостерігавши за крокодилами, вчені з'ясували, що дана карта розташована в тектумі, одній із найбільш древніх частин мозку. Вона досить складно влаштована у нічних птахів, які полюють на слух, а також у голубів і курей.

Популярні новини зараз
Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Завдяки цьому відкриттю дослідники почали вивчати слух крокодилів та інших найбільш близьких родичів динозаврів і птахів. Вчені використовували снодійне, щоб приспати кілька десятків рептилій. Вони вставили в їх мозок спеціальний набір електродів. Це дозволило їм стежити за активністю тектума і ланцюжків нейтронів, які з ним пов'язані.

Потім дослідники використали спеціальні навушники і почали відтворювати різні набори звуків, спостерігаючи за активністю нервових клітин мозку алігаторів. Завдяки даному дослідженню вони встановили, що в мозку рептилій присутній аналогічна нейронна карта, як у курей сов.

Нагадаємо, вчені провели божевільний експеримент з динозаврами

Як повідомляв портал Знай.ua, японські вчені спробували воскресити мамонтів, і ось що вийшло

Також Знай.ua писав про те, що дослідники відкрили новий вид ящурів, які є потомками динозаврів