Страсним тижнем здавна прийнято називати шостий тиждень Великого посту, що передує головному православному святу – Великодню. Під час Страсного тижня прийнято згадувати про останні дні життя Христа, про перенесені ним страждання, розп'яття на хресті, смерть і воскресіння. Православна церква особливо шанує ці дні і рекомендує віруючим прагнути провести їх в духовному міркуванні, молитвах, без сварок і образ. Про історію, традиції і заборони – читайте в нашому матеріалі.

Страсний тиждень 2019: дата

У 2019 Велике свято Пасхи випадає на 28 квітня. А Страсний тиждень буде передувати цьому дню. 21 квітня православні відзначатимуть свято Входу Господнього в Єрусалим, або як його ще називають Вербну неділю, а вже з наступного дня почнеться Страсна седмиця.

Таким чином, Страсний тиждень в 2019 році буде з 22 по 27 квітня.

Страстная неделя

Страсний тиждень: значення свята

Страсному тижню передує ще одне важливе православне свято – Вхід Господній в Єрусалим.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Слово «пристрасть» з церковнослов'янської перекладається як «страждання». Під час Страсного тижня православні віруючі згадують про страждання, які довелося пережити Спасителю Ісусу Христу. Всі дні цього тижня прийнято називати Великими. Кожен з них присвячений певній події, описаній в Євангелії.

Страстная неделя

Страсний тиждень: назва та значення кожного дня

Кожен день на Страсному тижні називається Великим. У православних церквах проводять літургії, які здавна вважають найважливішими за весь рік. В цей час заборонено відзначати дні інших святих, поминати вже померлих або влаштовувати хрещення або вінчання. Всі церковні обряди під час Страсного тижня присвячуються тільки одному святому – Ісусу Христу.

Розповімо про кожен день Страсного тижня докладніше.

Великий понеділок

У перший день згадують історію зі Старого завіту про те, як патріарх Йосип був проданий своїми братами в рабство, а також про прокляття Ісуса безплідної смоковниці, яка є символом грішної душі.

В цей день проводять ритуал, який носить назву – чин мироваріння. Його здійснюють тільки один раз на рік. Так, в цей час виготовляють спеціальне масло (його називають миро), яке пізніше використовують під час помазання після хрещення. Варять його з 50 інших масел, трав і смол на протязі трьох днів.

Великий вівторок

За легендою, в цей день Ісус прийшов до храму в Єрусалимі і почав вчити. Коли старійшини чули мудреця і його притчі, то хотіли вбити його. Однак боялися того, що за Христа заступляться люди, які вважали його пророком.

У другий день тижня розповідається про те, як Ісус розмовляв з людьми в храмі Єрусалиму і про притчі Спасителя, а саме – про талант, воскресіння мертвих і Страшний суд.

Велика середа

На третій день згадують історію про те, як Іуда Іскаріот вирішив продати Ісуса Христа за 30 срібних монет. Крім того, в храмах згадують грішну жінку, яка омила ноги Христа і помазала їх миром.

У середу прийнято виносити з дому все сміття, купувати необхідні інгредієнти для фарбування яєць, приготування пасок тощо.

Саме в цей день слід сповідатися.

Великий четвер

Біблійний епізод – Таємна вечеря. Увечері четвертого дня починають одну з найдовших служб в році – «Дванадцять Євангелій» (12 частин з чотирьох Євангелій). На ній православні віруючі згадують про страждання, які довелося пережити Ісусові.

Віряни всю молитву тримають в руках запалену свічку, яку, за традицією, прийнято не гасити аж до приходу додому. У цей день віруючим потрібно причаститися.

Крім цього, в четвер розпочинаються приготування до Великодня – потрібно пекти паски, фарбувати яйця, прибирають будинок, перуть. Ще цей день називають Чистий четвер. За легендою, щоб змити з себе всі гріхи і погану енергію, потрібно купуватися до сходу сонця.

У народі вірять, що в четвер душі померлих праведників приходять на землю, щоб провести «Мертвецький Великдень». Тому не дивуйтеся, якщо побачите лики померлих святих, священиків або прихожан.

Велика п'ятниця

П'ятий день Страсного тижня вважається самим траурним, адже саме в п'ятницю розіп'яли Христа. У церкві відбувається ритуал винесення плашаніци, на якій зображений Ісус, що лежить в труні.

Велика субота

Під час урочистої літургії розповідається про те, як хоронили Ісуса, про його перебування у гробі. В цей час священики переодягають святкове біле вбрання. Святять паски, фарбовані яйця, вино.

Центральна служба усього тижня починається саме в суботу, ввечері. А в Єрусалимі в храмі Воскресіння Христового сходить благодатний вогонь. Всі віруючі зустрічають Великдень.

Страстная неделя

Страсний тиждень 2019: головні заборони

Страсний тиждень випадає на час Великого посту, який є найсуворішим. І дуже важливо пам'ятати, що це не посто дієта, а час очищення тіла і душі. Йдеться про душевне каяття в грішних вчинках і поганих думках. А обмеження, які стосуються харчування, покликані допомогти людині зосередитися не на фізичному, а на душевному.

Тому намагайтеся приділяти більше уваги молитвам, а не розвагам, більше дбайте про оточуючих, а не про себе. Але й не слід забувати, що всі правила поста повинні виконувати тільки священнослужителі. Миряни можуть слідувати не всім заборонам. Більш того, існує категорії людей, яким і зовсім дозволяється не дотримуватися посту – це люди, які хворіють, сильно літні люди, діти до семи років.

Страстная неделя

Страсний тиждень: що можна робити

Найсуворішим днем ​​вважається Великий понеділок. Дозволено вживати виключно хліб, воду, фрукти та овочі, а також трохи меду. На другий і третій дні – сира їжа без додавання масла. Четвертий день – гаряча їжа з додаванням рослинної олії. П'ятниця – забороняється вживати їжу до виносу плащаниці. У суботу можна їсти гарячу їжу, але без додавання олії.

Отже, про що не можна забувати під час Страсного тижня:

  • Весь тиждень не можна забувати про суворість Великого посту, тобто займатися обжерливістю. Продовжуйте утримуватися від м'яса, солодощів, риби і молочних продуктів.
  • Під час Страсної седмиці категорично заборонено влаштовувати вечірки, занадто гучні гуляння, дискотеки, азартні ігри.
  • Гріхом вважається розбещений спосіб життя. Заборонено навіть допускати гріховні думки або бажання. Слід максимально стримувати себе.
  • Під час Страсного тижня заборонено відмовляти в допомозі тому, хто просить. Вважається, що в цей період з проханням до людей звертається сам Бог.
  • Пам'ятайте, що в ці дні не можна сваритися і лихословити. Вважається, що вся негативна енергія повертається назад потрійною силою.
  • Також в цей час заборонено проводити таїнство хрещення і вінчання, а також святкувати дні святих.