Соціологи дізналися, який колір змушує людей витрачати більше грошей на витвори мистецтва, повідомляє видання Европульс. Була досліджена статистика продажу картин. Виявляється, що картини з переважанням синіх тонів коштують на різних аукціонах в середньому на 11% дорожче, ніж картини, на яких переважає біла гама. Картини червоного кольору стоять на чотири відсотки дорожче білих. А якщо преообладают інші барви, наприклад - чорний, сірий, зелений, помаранчевий - це ніяк не впливає на вартість.

Цією інформацією ми зобов'язані висновкам вчених з Тілбургського університету (Нідерланди). Мистецтвознавці і соціологи проаналізували дані аукціонів живопису, які проходили в різних країнах з 1994 по 2017 рік.

Після цього вчені в ході серії експериментів виявили, що твори абстрактного живопису в синіх і червоних тонах подобаються людям більше інших в середньому на 20%. У серії експериментів взяли участь більше 500 чоловік з Європи, Китаю, Північної та Південної Америки. Їх переваги виявилися однаковими незалежно від культурної традиції, в якій вони виховувалися.

Як відзначили дослідники, арт-дилери вже висловлювали припущення, що картини в синіх і червоних тонах продаються дорожче, але це спостереження вперше було підтверджено в науковому експерименті. Результати дослідження вчені опублікували на електронному майданчику для гуманітарних і соціологічних досліджень SSRN.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Ще з світу мистецтва: у Лондоні знайшли схованку Ван Гога: пробував себе в ролі вчителя.

Нагадаємо, чому Ван Гог відрізав собі вухо.

Як повідомляв портал "Знай.uа" шедеври Ван Гога мають дивовижну долю.

"Знай.uа" писав, скільки картин продав Ван Гог за життя.

Крім того, ми писали: рік Да Вінчі - люди пам'ятають генія навіть через 500 років.