Палеонтологи розповіли про безліч останків, які були знайдені під час розкопок відкладів формації Хелл-Крик в Північній Дакоті. Вчені вважають, що вони належать доісторичним тваринам, які загинули 66 мільйонів років тому в перші 30 хвилин після падіння гігантського астероїда в районі Мексиканської затоки – того самого, який знищив усіх динозаврів.

Були виявлені залишки трицератопса та інших динозаврів

У цій формації рештки риб, молюсків, ссавців, морських рептилій, динозаврів та іншої живності крейдяного періоду перемішані з обгорілими деревами. Все це змішав страхітливий катаклізм – кінець світу, який накрив Північну Дакоту і прилеглу територію.

Вчені з Каліфорнійського університету та Амстердамського вільного університету відтворили події, які тоді відбувалися. Протягом 6 років вони проводили розкопки в Хелл-Крик – так званому Пекельному струмку.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Удар гігантського космічного тіла, що впав на Землю 66 мільйонів років тому, сформував величезний кратер Чиксулуб, який є одним із найбільших на планеті.

Кратер Чиксулуб

Через 10 хвилин після удару Пекельний струмок труснуло землетрусом 11 балів. А ще через 10 хвилин труснуло знову з тією ж силою. Живих істот засипали кульки тектитів – з оплавленого скла, яке утворилося внаслідок удару. Кульки дробом сипалися з неба. Палеонтологи виявили їх сліди в тілах загиблих тварин.

В результаті землетрусу все виявилося під величезним двометровим шаром грунту. Планету накрила 10-метрова хвиля з мулом, піском і морськими мешканцями. Вони прилинула з боку мілководного моря, яке тоді було розташоване в даному районі.

Одна з риб, убитих відразу після удару

Удар стався далеко від цього місця. Але він був настільки сильним, що погубив живих істот, які перебували в 9 тисячах кілометрів від епіцентру події.

Керівник дослідження Роберта ДеПалма повідомив, що масове поховання великих істот біля Пекельного струмка – це перший доказ того, наскільки насправді потужним і небезпечним був катаклізм, який вбив динозаврів. Кінець світу – інакше його і не назвеш.

Кладовище тварин розташоване на півострові Юкатан

Нагадаємо, учені провели божевільний експеримент з динозаврами

Як повідомляв портал Знай.uа японські вчені спробували воскресити мамонтів, і ось що з цього вийшло

Знай.uа писав: експерти попередили про те, що через 100 років наша планета перетвориться на гарячу точку, цілі держави будуть стерті з лиця Землі