Американські вчені створили вражаючу систему під назвою BrainEx. Вона здатна відновлювати кровообіг і деякі функції мозку, який був мертвий протягом декількох годин.

Систему тестували на свинях. У ході дослідження вчені зімітували пульсуючий кровотік, який проходить через кровоносні судини головного мозку при температурі тіла 37 градусів за Цельсієм.

Мозок

Фахівцям не вдалося відновити сприйняття та інші вищий нервові процеси.

В експерименті взяли участь 32 свині, яких харчові підприємства надали спеціально для лабораторії. Перед початком дослідження тварин вбили і витягли у них мозок. Органи свиней помістили в спеціальні камери системи через 4 години після смерті.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Свині

Замість крові вчені використовували спеціальний розчин, в якому не містяться кров'яні клітини і коагулюючі речовини. Незважаючи на їх відсутність, розчин здатний переносити кисень за допомогою сполуки на основі гемоглобіну. Він також включає величезний спектр лікарських сполук.

Фахівці відзначили, що мозок тварин має чутливість до знижених концентрацій кисню. Істотні порушення кровообігу призводять до швидкого виснаження запасів енергії, яка є необхідною для життєдіяльності нейронів, а також до необоротних ушкоджень нервових тканин.

Мозок

Але деякі вчені все ж сумнівалися в тому, що цей руйнівний вплив є неминучим протягом відносно коротких періодів гіпоксії. Результати дослідження, яке стало проривом, є доказом того, що деякі функції мозку можуть бути відновлені навіть через кілька годин після смерті.

Клітини

Як раніше повідомляв Знай.uа, людський мозок завжди був найбільшою загадкою для вчених і медиків. Але нещодавно вдалося вирішити питання, яке хвилювало людство 125 років.

Читайте також, вчені знайшли продукти, які найефективніше борються зі стресом і депресією, а також позитивно впливають на головний мозок людини.

Нагадаємо, виявлено нові причини деменції та методи боротьби з нею.