Антидіабетичні препарати можуть запобігти розвитку хвороби Альцгеймера.

Нове дослідження професора психіатрії Вахрама Арутюняна (Vahram Haroutunian) Школи медицини Iкана Медичного центру Маунт-Синай проаналізувало тканини мозку людей, що страждають цими небезпечними захворюваннями, повідомляє PLOS One.

Додаткові дослідження виявили зв'язок між роботою інсулінових рецепторів у головному мозку і специфічних білкових відкладень, які призводять до недоумства.

Попередня наукова робота, проведені тим же професором Арутюняном і його колегами, показала, що у людей із хворобою Альцгеймера, які пройшли лікування антидіабетичними препаратами, скоротилася кількість накопичень.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Проте медики хотіли зрозуміти, що відбувається на молекулярному рівні, і визначити молекулярні шляхи, які відповідають за зв'язок між діабетом і хворобою Альцгеймера.

Вчені розробили метод, який дозволив їм ізолювати мозкові капіляри від тканин головного мозку 34 людей, які страждали від слабоумства і діабету 2-го типу, а також лікувалися від обох захворювань.

Вчені порівняли їх тканини мозку із зразками 30 осіб, у яких була хвороба Альцгеймера, або діабет, а також зразками 19 здорових людей.

Потім дослідники проаналізували кровоносні судини і тканини мозку окремо, вивчаючи або пов'язані з хворобою Альцгеймера молекулярні зміни в капілярних клітинах мозку, або сигналізацію інсуліну.

Дослідження показало, що приблизно половина цих біомаркерів була нижчою у групі, яка страждала одночасно від обох захворювань

Крім того, переважна більшість змін маркерів молекулярної РНК, присутніх при хворобі Альцгеймера, включаючи порушення в експресії генів, не були виявлені у групі, яка приймала антидіабетичні ліки.

"Препарати інсуліну і діабету схвалені та використовуються мільйонами людей і, як з'ясувалося, роблять благотворний вплив на людей з хворобою Альцгеймера", — заявив професор Арутюнян.

Нагадаємо, процедура переливання крові покращує функціональні здібності людей, які страждають від слабоумства.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав про чотири кращих ради по омолодженню мозку.