Ця дивна подія, яка так і залишилася нерозгаданою відбулася влітку 1981 року в британському місті Сваффхем, графство Норфолк. На тому місці кладовища, де були давні поховання 19 століття провели реорганізацію і для зручності догляду за могилами встановили надгробні камені в один ряд.

На могилі якоїсь Елли Морс, яка померла в 1852 році у віці 37 років, був встановлений кам'яний хрест на прямокутній підставі. Його, як і інші надгробки, було перенесено і в рівний ряд.

Ким була ця Елла Морс? На перший погляд звичайною жінкою, дочкою успішного місцевого пивовара Джона Морса, який заплатив 400 фунтів за гарний вітраж для церковного вікна на честь померлої дочки.

Могильний камінь Елли Морс, що поврнувся. Знято в червні 1981 року

Так одного разу працівники кладовища помітили, що цей кам'яний хрест розвернувся на 90 градусів на південь і зсунувся зі свого ряду. При цьому інші кам'яні надгробки, які знаходилися поруч, залишилися недоторканими, на своїх звичних місцях.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Тим, хто працює на кладовищі, відомо, що надгробні плити можуть зміщуватися зі своїх місць через зрушення грунту або інших природних причин. Наприклад, серед причин зміщення можуть бути коріння дерев або грунтові води. Проте, цей випадок ні на що не схожий.

Донині ні працівники цвинтаря, ні вчені не можуть назвати причину того, що сталося.

На припущення, що кам'яний хрест міг бути зрушений з місця вандалами, працівники місцевої церкви і кладовища відповідали відмовою, за їх словами хрест занадто важкий для того, щоб його зрушив з місця один або навіть двоє хуліганів, а більш велику групу сторонніх людей на цьому кладовищі у ті дні ніхто не бачив.

Можливо розгадка хреста, що відвернувся криється у написі, виведений на надгробку Елли.

Адже напис досить дивний, і як відзначили деякі фахівці більше схожий на ті, які писалися на могилах відьом.

"Елла Морс, 8 вересня MDCCLII, вік XXXVII. Твоїм Хрестом і Пристрастями, твоєю дорогоцінною смертю, Господи, вряуй нас".

Могильний камінь Елли Морс

Але жодних доказів, що Елла при житті була відьмою, немає, але дуже дорогий подарунок її батька церкві схожий на спробу замолити її гріхи, а напис на могильному камені теж підказує, що ця версія може бути правдивою.

Однак, небезпеку слід чекати не від мертвих, а живих. Через три доби, після того, як в місцевій газеті вийшла стаття про надгробок Елли Морс, прийшли справжні вандали і зруйнували могилу, розбивши хрест на кілька частин. Залишилася лише прямокутна підстава.

Нагадаємо, через 134 роки хтось приносить іграшки на могилу дитини. Родичі загиблого малюка вже більше сотні років не мешкають у цій країні.

Як повідомляв портал "Знай.uа", це єдиний ролик з якісною відеозйомкою, де можна чітко розгледіти привида.

Також "Знай.uа" писав, 3-річний хлопчик розповів про жахливого інопланетного гостя.