Фахівці спробували описати клімат 4 століть. Вони проаналізували частоту і руйнівність Ель-Ніньо – коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, яке впливає на клімат Північної і Південної Америки, Східної Африки, Австралії, Південно-Східної Азії і Антарктиди.

Дослідження

Фахівці помітили, що в останні десятиліття Ель-Ніньо набагато частіше формується в центральних районах океану, а в східних областях стрімко посилюється.

Ель-Ніньо

Кліматологи з Університету Нового Південного Уельсу розробили незвичайний метод аналізу багаторічного клімату. У дослідженні вони використовують корали. Фахівці з'ясували, що у коралів, як і у дерев, існують річні кільця. За ними можна простежити швидкість росту колонії поліпів. В цих кільцях містяться ізотопи, які яскраво ілюструють екологічну історію регіону.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Корали

Менді Фрейнд, автор дослідження, повідомив:

"Ми виявили, що в останні десятиліття в центральному Тихому океані Ель-Ніньо почав виникати частіше. Це досить незвично для його поведінки протягом 400 років. Існують навіть ознаки наростання сильних аномалій у східній частині Тихого океану в найближчому майбутньому. Цього разу аномалія буде набагато сильнішою, ніж ті, що відбувалися і в 1997-1998 і в 2015-2016 роках".

Корали

Кораловий риф свідчить про те, що за останні 30 років Тихий океан пережив найсильніший Ель-Ніньо не тільки за весь зареєстрований період, але і за останні 400 років.

Корали

Вчений Бен Хенлі зазначив:

"Ель-Ніньо – це одна з найважливіших особливостей світового клімату. Його зміни суттєво позначаться на кліматі всього світу і посилять екстремальні погодні явища".

Корали

Читайте також: вчені виявили унікальний дар природи, таке буває лише раз у тисячоліття.

Нагадаємо, одним з найцінніших матеріалів у Середньовіччі та в епоху Відродження вважався червоний корал.

"Знай.uа" писав, японська рослина ашитаба може послужити основою для створення засоби від старіння.

т