Історія

Хоча, подія відбулася ще в далекому 988 році, в Україні офіційним святом цей день став тільки в 2008 році. Президент Ющенко затвердив дату - 28 липня в День пам'яті головного героя цього заходу - Володимира Великого. Цей день є датою смерті князя Володимира. Але так як точна дата проведення обряду невідома, в Україні вирішили вибрати цей день для проведення заходів і молебнів.

Історично відомий факт - пішов на цей крок князь з політичних міркувань. Щоб об'єднати ворогуючу між собою країну, він пішов на створення єдиної віри для всіх жителів Київської Русі. Треба враховувати, що це не було добровільне рішення для людей. Всі кияни зобов'язані були пройти процедуру хрещення.

Хрещення Русі

Спочатку, Володимиру запропонували зміцнити владу за допомогою мусульманства, іудаїзму і католицизму на вибір. Православ'я було вибрано з кількох причин: це віра його сильною родички Ольги, вмовляння візантійський священиків і пам'ятна поїздка в Константинопіль. Також треба відзначити, що князь прагнув стати союзником Візантії, а віра - ідеальний зміцнюючий фактор.

Кажуть, що вибір православ'я - заслуга м'яких правил, щодо вина. Цьому немає підтверджень, але багато істориків вірять і в такий фактор.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Щоб остаточно заявити про своє рішення, Володимир був хрещений в Херсонесі, хрестив своїх дітей і взяв за дружину православну візантійку Анну.

Варто відзначити, що київський князь був відомий своїм гаремом з сотнями дружин. Прийнявши православ'я, Володимир відрікся від них і став жити в моногамной сім'ї. У новій вірі Володимира охрестили Василем і з цього моменту Візантія стала до Києва набагато ближче. Але тільки в політичному плані.

Хрещення Русі

Приїхавши до Києва, Володимир наказав провести обряд у всіх воєводствах. Людей силою змушували пройти процедуру і головне - разом з грішним життям відпустити в води Дніпра дерев'яні статуї язичницьких богів.

Варто зауважити, що Володимир - далеко не перший князь, який прийшов з православ'ям на землі майбутньої України. У 860 році був проведений обряд хрещення князя Аскольда для його візиту в Константинопіль. Він намагався почати впровадження християнства в духовне і політичне життя Русі, але був убитий в 882 році. Після цього вже князь Ігор працював над зв'язком Києва та Константинополя за допомогою поширення християнства. Більш грубі методи роботи над залученням язичників до православної віри використовувала бабуся Володимира - княгиня Ольга.

Святкування

Традиційно, в День хрещення Русі проводять хресний православних хід. Віруючі йдуть центральними вулицями міста, прославляючи князя Володимира, Бога і християнську віру. У цьому святі беруть участь тисячі українців, охочих стати частиною важливого заходу.

Хрещення Русі

У цьому році в Києві пройде молебень, хресний хід і літургія. Особливим це свято в 2019 році можна вважати через приїзд до столиці 19 святих і 5 чудотворних ікон. Захід розпочнеться вже 27 липня з молебню, який буде проводити отець Онуфрій - Предстоятель Української Православної Церкви з 13:00. Через пів години о 13:30 планується початок Хресного ходу з мощами святих у Київську Лавру. Мощі і ікони залишаться в Трапезній і будуть доступні всю ніч для прихожан.

Хрещення Русі

В неділю з 8:00 розпочнеться спілкування представника Української Православної Церкви з журналістами. Буде освячуватися інформація про історію Дня хрещення Київської Русі, про вплив християнства на спільність українців і про важливість віри в сучасній Україні.

О 9:00 28 липня проходитиме літургія перед Успенським собором яку проведе предстоятель УПЦ МП Онуфрій.

І знову політика

Незважаючи на вже вирішене питання з Українською Православною церквою, все ще відбувається розподіл влади і підначування чинного уряду. Як повідомляють джерела, ПЦУ не дозволили святкувати на території Софії Київської. Нібито, представники святині не хочуть йти на поступки через великої кількості віруючих, які можуть заповнити Софію і стати причиною деяких незручностей масовим відвідуванням собору. Але це ще і пояснюють тим, що керівництво Софії Київської не хоче йти на зустріч представникам церкви, які прийшли за часів Порошенко. Залишилися ще незадоволені Томасом і розподілом влади в церковних колах.

Хрещениеня Русі

Обмеження руху

Водіям і гостям столиці треба бути уважними при виборі проїзду по центру міста. У Києві будуть перекриті:

27 липня з 06:00 до 16:30 - на вул. Трьохсвятительській (від площі Михайлівській до Європейської), вул. Хрещатик (від вул. Михайлівській до Європейської площі), Володимирському узвозі (від Поштової площі до Європейської площі), Парковій дорозі (від алеї Героїв Крут до вул. Михайла Грушевського), вул. Михайла Грушевського, вул. Івана Мазепи (від Арсенальної площі до площі Слави), вул. Лаврській (від площі Слави до вул. Цитадельної).

28 липня з 11:00 до 13:30 - по Володимирському проїзду (на відрізку від Софійської площі до Михайлівської площі).

Хрещення Русі

Схему проїзду змінить громадський транспорт і поліція буде стежити за запобіганням порушень, щоб скоротити кількість інцидентів в святкові дні.

Концерти та розваги

До АТО і загострених відносин з Росією, до Києва з'їжджалися рок-музиканти для проведення святкових концертів в Києві. Так, "Брати Карамазови" проводили хресний хід в 2008 році, який починався з Владивостока. Гурт їздив по містах з тематичними концертами, нібито поєднуючи православних за допомогою музики. На такі заходи раніше приїжджали "ДДТ", "Аліса", "Воскресіння" та інші. Зараз, церковна і міська влада залишають свято без гучних концертів, обмежуючись виключно православними традиційними заходами.

Прикмети

Українці вірять в магічну силу святих дат, а День пам'яті князя Володимира - не виняток. 28 липня вважають:

  • Що не можна працювати в свято, це гріх і небогоугодну справу.
  • Завжди в День пам'яті Володимира Красне Сонечко тепло і ясно.
  • Якщо з ранку пішов дощ, то він освятив і землю і людей, що потрапили під нього і обов'язково після дощу весь день буде сонячно і тепло.
  • Не можна працювати в поле, адже по просторах біснуються злі духи, яких вигнав Володимир з будинків українців.
  • Поганою прикметою вважають прибирання і домашні клопоти.
  • Дівчатам категорично не можна працювати, треба добре відпочити, все дрібні доручення повинні в цей день виконувати чоловіки.
  • Не можна пити алкоголь і лихословити, це закликає злих духів назад.

Хрещення Русі

Альтернативи для киян

Кияни, які звикли до туристів в місті і до нескінченних заходів в період православних свят можуть провести цей день з користю:

  • піти на екскурсію по місту основними місцями, пов'язаними з Володимиром
  • скупатися в Дніпрі в честь свята і, можливо, побачити, як по воді тікають язичницькі боги (як розповідають легенди)
  • після заходів на Володимирській гірці, пройтися по Києву, подивитися панораму міста і переконатися, що не дарма Київські князі обрали саме це місце для будівництва столиці
  • зайти до Володимирського собору на службу або поставити свічки з урахуванням сильного посилу, який буде в цей день.