Людському тілу знадобилися сто мільйонів років, щоб стати таким, як воно є. Однак волюція не має мети, рухається повільно і більше любить перебудовувати старе замість створення нового. Про це говорить ген Sonic Hedgehog. Відповіді на ці запитання розповів експерт еволюційної біології Ігор Дзеверін, пише Рlatfor.ma.

Всередині нашого тіла існують сліди способу життя, який вели найдавніші предки. Навіть ті, на яких схожий примітивний ланцетник, – морська істота, схожа рибку.

Зокрема, легко відстежується дуже довгий ряд перехідних форм від предка хребетних, схожого на ланцетника, до сучасної людини.

Подібні метаморфози найбільше захоплюють Ігоря Дзеверіна.

"Мені завжди було цікаво бачити, як одна й та сама початкова схема видозмінюється найрізноманітнішим чином", – каже він.

Еволюція відбувається невеликими кроками. Частіше за все вона не створює щось нове з нуля, а перебудовує старе. Чим важливіша зміна, тим менше шансів на те, що їй вдасться закріпитися.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще
Виявляється, у нашому тілі існують дивні, геть неоптимальні конструкції. Але найдивовижніше в цьому те, що вони діють.
Око з його геть ірраціональною конструкцією – хрестоматійний приклад. Світло, аби дістатися до світлочутливих елементів сітківки, фоторецепторів, має пройти крізь неабияку перешкоду у вигляді кількох шарів з нервових клітин, відростків та капілярів.

Примітивні очі дуже далеких наших предків виглядали як скупчення світлочутливих клітин на поверхні нервової пластинки.

Ще один приклад, який полюбляють біологи-еволюціоністи, –блукаючий нерв. Одне з його відгалужень – зворотний гортанний нерв – проходить такий шлях всередині нашого тіла, що і справді здається: мабуть, заблукав.

Чотирикамерне серце – теж результат «ремонту». Насправді немає ніякої необхідності у двох колах кровообігу. Риби прекрасно живуть з одним.