2020 офіційно проголосили роком веганів. Найпопулярніший тег #vegan опублікували в Instagram 87,8 мільйонів разів. Зараз продажу веганских продуктів у світі знаходяться на піку свого зростання. В Америці, наприклад, загальні доходи за 2019 рік від цього бізнесу перевершили показники від продажу фастфуду в 10 разів.

Вегетаріанство – відмова від м'яса, веганство – більш сувора і повна форма відмови не тільки від м'яса, але і всіх продуктів тваринного походження, у тому числі від яєць і молочних продуктів. Навіть на порозі нового десятиліття навколо веганства і вегетаріанства існує багато міфів. Давайте розглянемо найбільш популярні з них.

Вегетаріанство не здатне забезпечити достатньою енергією на день

Люди переконані, що вся веганські їжа представлена продуктами з дуже низькою калорійністю, які не можуть дати потрібну кількість енергії для активного життя. Насправді рослинний раціон може забезпечити людину добовою нормою калорійності і навіть більше.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Веганські їжа у загальному розумінні — це салат з картоплею. Але коли стаєш веганом, відкриваєш для себе величезну кількість ситної їжі, на яку люди зазвичай не звертають уваги — від сочевиці до тофу і льону. Будучи веганкой, я займалася кроссфитом і тайським боксом і відчувала себе дуже сильною. А моя подруга-веганка займається бразильське джиу-джитсу. Серед популярних бійців ММА, тріатлоністів, бігунів і пауерліфтерів теж досить веганів", — розповідає журналістка Аня Сахарова.

У веганів і вегетаріанців обов'язково буде нестача білка

головне побоювання тих, хто хоче перейти на рослинну харчування – нестача білка. Однак добову норму білка можна отримати не тільки м'яса, але й з круп, горіхів, бобів та соєвих продуктів.

У веганів обов'язково буде залізодефіцитна анемія

Після білка у вегетаріанців точно не вистачить заліза в організмі, побоюються багато. Дослідження говорять про те, що серед вегетаріанців залізодефіцитна анемія зустрічається набагато частіше, ніж у загальній популяції.

"Вітамін В12 ми частково отримуємо з їжі (червоного м'яса та печінки), а частково нам його забезпечують бактерії, які живуть у товстій кишці. Коли виникає порушення мікробіоти, ці важливі бактерії страждають. При цьому діагностувати дефіцит В12 з цієї причини не так просто. Так само, як і залізо, B12 можна приймати, але не завжди виходить засвоїти", — пояснює Юлія Щербатова.

Нагадаємо, багаторазова чемпіонка довела всьому світу, що спорт без м'яса - це реально.

Як повідомляв Знай. ua, "Джокер" Хоакін Фенікс схоплений копами прямо під носом Трампа, а він хотів справедливості.

Також Знай. ua писав, що як ідея трохи заробити перетворилася в екологічний рух і багатомільйонний бізнес.