Часто люди залишаються на роботі, щоб завершити справи, бо "інакше світ завалиться". Хоча в глибині душі розуміють, що нічого страшного не трапиться, а за цей час можна було б відпочити вдома і з новими силами взятися за завдання наступного дня.

Добре ставлення до роботи і старанність заслуговують похвали, але ми ці речі часто плутаємо із надмірною зайнятістю, пише HuffPost.

Людей, які марять роботою, можна назвати "роботягами-мучениками". Вони пишаються тим, що залишаються до пізна, не вміють делегувати роботу та водночас через це страждають.

"Роботяга-мученик схожий на трудоголіка, але він носить тягар постійної зайнятості як знак честі", – розповідає Мелоді Вілдінг, тренерка і соціальна працівниця.

Роботяги-мученики завжди ставлять роботу на перше місце, навіть якщо для цього потрібно пожертвувати власною відпусткою, психічним здоров'ям та кар'єрними пріоритетами. Вони можуть скаржитися на обсяг роботи, тому у них менталітет жертви, пояснює Вілдінг.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Ось п'ять ознак того, що ви "роботяна-мученик".

"Я відчуваю себе особливим, тому що у мене проблеми з роботою"

Перевантажуючи себе проханнями про допомогу від інших людей, щоб відчувати себе цінними, ви створюєте ситуацію, в якій ви більше не можете дбати про себе. Наприклад, ви можете прийти на роботу хворим або відмовитися від такої потрібної вам відпустки.

Зазвичай, ця надмірна допомога не дає вам нічого, окрім похвали від інших.

Коли ж вам не потрібно чиєсь підтвердження вашої цінності, ви зможете підходити до роботи більш стратегічно і не брати на себе більше, ніж потрібно.

"Ніхто не може зробити цього, окрім мене"

"Роботяги-мученики" сприймають прохання не як вибір, а як вимогу.

Вони думають, що все, що потрапляє їм на очі – обов’язкове до виконання.

Коли ви є менеджером команди, цей спосіб мислення руйнівний. Дуже поширена думка "Моя команда не змогла зробити це правильно, краще я зроблю це сам/а".

Коли ви не можете делегувати, ви робите своїм колегам ведмежу послугу.

"Так ви позбавляєте людей можливостей для зростання, викликів, які допоможуть просунутися у своїй кар'єрі", – каже Вілдінг.

"Я мушу найшвидше приходити і найпізніше йти, щоб бути найкращим"

Для "роботяг-мучеників" те, скільки вони просиділи на роботі, – ознака їхньої продуктивності та ефективності.

Постійна доступність щодо робочих питань шкодить вам і вашим колегам. За словами Вілдінг, через це ви можете страждати на безсоння, мігрень і виснаження. Також від цього можуть страждати ваші стосунки.

Замість того, щоб сподіватися, що ваша робота окупить ваші жертви, подумайте, де ви можете бути цінними, щоб рухатися вперед.

"Я не можу взяти відпустку"

Відпочинок є ключем до кар'єрного успіху.

Вілдінг радить своїм клієнтам, які вважають вихідний день слабкістю, сприймати його як спосіб відновлення.

Так ви інвестуєте у своє майбутнє, у свою енергію, вам потрібен час, щоб "перезарядити батарейку".

Нагадаємо, американські фахівці винайшли метод захисту зору при роботі за комп’ютером