Крижані печери в національному парку Скафтафедль в Ісландії – результат багатовікових льодовикових відкладень.

Багатовікові лід блакитних відтінків можна виявити в печері національного парку Скафтафелль (Skaftafell) на південно-сході Ісландії. Сонячне світло, розсіюючись по поверхні льодовика Svínafellsjökull, малює на склепіннях крижаної печери дивовижні картини, створюючи ілюзію присутності на морській глибині.

Ісландські печери // Winfried Veil, Flickr

Глибина підземного ходу не перевищує 50 метрів, а ширина печери - всього 10 метрів. У зимові місяці всередині чути тріск, викликаний рухом льодовика.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Ісландські печери // Winfried Veil, Flickr

Такі чисті блакитні та сині відтінки - результат відсутності в льодах бульбашок повітря. Побачити кольоровий лід можна при певних погодних умовах; одне з них - відсутність або мінімальна кількість снігу на поверхні.

Ісландські печери // Winfried Veil, Flickr
Ісландські печери // Winfried Veil, Flickr
Ісландські печери // Winfried Veil, Flickr

Лід насиченого небесно-блакитного кольору краще всього спостерігати в січні і лютому; саме в цей період відтінки блакиті, обрамлені сніговим покривом, виглядають фантастично.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вчені з'ясували, що 70 млн років тому день тривав на півгодини менше.

Як повідомляв портал Знай.uа, археологи знайшли залишки динозавра віком близько 75 млн років скупчення клітин, в яких може міститися ДНК древніх істот.

Також портал Знай.uа писав, що бурштин навіки скував лапку стародавньої тварини, яка ходила землею мільйони років тому.