10 історичних книг допоможуть не занудьгувати в умовах карантину, більше того, дозволять ступити на сходинку вище і усвідомити раніше невідоме. У багатьох українців стало більше вільного часу на карантині, більшість перебувають вдома.

Тож, зараз ідеальний час нарешті відкрити книжку. Кілька історичних книг - не просто змістовні й інформативні, але і написані гарною мовою (і вельми гідно переведені). Деякі з них є на Озоні і Лабіринті, майже все можна знайти на Флібусті.

Фріц Шахермайр. Олександр Македонський
Про Олександра багато всього написано. В дитинстві, наприклад, я обожнював дилогію Любові Воронкової "Син Зевса" і "В глибині століть".

Мотивуючі книги
Мотивуючі книги, pinterest.ru

Пітер Конноллі. Греція і Рим, енциклопедія військової історії
Любителі військової історії цю книгу, звичайно, знають. З книги можна дізнатись, чому беотієць Епамінонд розгромив непереможних спартанців, якої глибини була грецька фаланга, навіщо македоняни взяли на озброєння дуже довгі списи, з кого набиралися римські легіони і так далі.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Люсьєн Мюссе. Варварські навали на Європу: німецький натиск
Мюссе відмінно пише і чудово пояснює, чому розвалилася велика Римська імперія. Цікаво також і те, чому в середземноморських ( і взагалі романських) країнах ось германців зараз мало що залишилося.

Джон Хелдон. Історія візантійських війн
Хэлдон - визнаний авторитет у військовій історії Візантії. Пише докладно і цікаво. З мінусів - місцями не дуже виразний переклад. Але якщо володієте англійською, проблем взагалі ніяких.

П'єр Виймар. Хрестові походи. Міф і реальність священної війни
Коротко і емко про Хрестові походи. Можна, звичайно, почитати фундаментальну працю Жозефа-Франсуа Мішо. Він скрупульозний, але досить тяжеловесен. Книга Виймара куди коротше і значно цікавіше.

Читання книги
Читання книги, Фото StockSnap з сайту Pixabay

Стівен Рансимен. Сицилійська вечірня
Рансимен - один з моїх улюблених авторів. У нього є прекрасна робота про останній облозі Константинополя, а в представленій книзі розкривається маловідома у нас в країні тема. Йдеться про події кінця XIII століття, які відбувалися на Сицилії, де Анжуйскую династію раптово потіснила Арагонська династія.

Роджер Кроулі. Константинополь. Остання облога. 1453 год
Книга Кроулі не гірше аналогічної роботи Рансимена. Купа отсылов до джерел, але при цьому читається на одному диханні. Ті, хто переживають через Візантію в її останній боротьбі, на фінальних сторінках плачуть.

Р. А. Острогорский. Історія Візантійської держави
Книга російського історика, все життя прожила в Сербії та писав сербською, німецькою та англійською, - один з головних праць з історії Східної Римської імперії.

Зоя Ольденбург. Вогнище Монсегюра. Історія альбігойських хрестових походів
Одна з кращих книг про катарів і про те, як їх намагалися знищити - вогнем і мечем.

Іво Андрич. Міст на Дрині
Це єдине в списки художній твір, але воно не зовсім звичайне. Це роман-літопис, що описує події кількох століть в одному невеликому містечку на кордоні Боснії та Сербії. Дуже глибока річ для довгих вечорів. А вечори зараз, як ви чудово знаєте, надзвичайно довгі.

Нагадаємо, книги Харукі Муракамі: пориньте в паралельну реальність.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що як перевірити себе на коронавірус — лікарі рекомендують самодіагностику.

Також портал "Знай.uа" повідомляв, що карантин не позбавить картин: топ музеїв та галерей світу, які можна відвідати не виходячи з дому.