Нам зраджують, і ми зраджуємо... Складно погодитися з цим твердженням? Адже майже кожен з нас вважає себе таким же вірним, як собака: зрада – ні за що і ніколи. Але насправді зрада – це не просто секс. На глибинному рівні у кожного своє розуміння значення цього слова. А воно ж, чорт забирай, таке складне. Та й просто від сексу на стороні ніхто не застрахований. Навіть якщо до цього моменту ніколи – це ще не означає, що одного разу в тривалих стосунках і тим більше в шлюбі не нас окутають нудьга, образа, відчуття гострої нелюбові в парі, невпевненість у власній привабливості/спроможності тощо. У зрад багато значень і ще більше причин. Розбираємося, що це, чому і як розпізнати.

Зрада: комплекси
Зрада: комплекси https://www.pexels.com/ru-ru/

Зрада: а що це таке насправді?

Протягом кількох століть зі зрадами все було гранично просто. Людство наполегливо боролося зі своєю полігамністю, бо вона дуже заплутує зв'язки – і наполегливо зводило моногамні стосунки в культ і єдино-можливий варіант моральності. Але останнє століття стало століттям бурхливих революцій, спрямованих на звільнення людини, зокрема й тому, що стосується її інтимного життя.

Ми потроху відходимо від «первісних» стереотипів, у яких жінка не має права на особисте життя поза шлюбом. Та й взагалі прийшли до того, що кожен цілком має право мати не одного партнера на все життя. Зараз існують і вільні стосунки, і шведські сім'ї, і свінгери, і поліамори, і ще багато різних варіацій різноманітної антимоногамності. Однак моногамні стосунки все одно залишаються чи не єдиною нормою, рівняючись на яку, люди будують свої любовні стосунки. У цьому світлі ми панічно боїмося зрад.

Найпростіше – вважати зрадою секс не з «офіційним» партнером. Ось переспав твій бойфренд, навіть під шафе, з іншою дівчиною значить він поганий і тебе не любить. Але не все так просто. Напевно у нього були на те свої причини (навіть якщо акт відбувся в стані алкогольного сп'яніння – таким чином підсвідомість просто звільнилась, адже сп'яніння показує реальну людину) і вони можуть навіть не торкатися ваших стосунків.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Але розбиратися в цьому складно і навіть боляче для обох, тому що кожен з нас носій певних психологічних травм, комплексів і страхів. І, напевно, головний страх (навіть якщо вважати, що всі проблеми тягнуться з дитинства) – це страх того, що нас не люблять. А ось це небажання розібратися в причинах зради набагато небезпечніше для стосунків, аніж сама зрада.

Зрада - це тільки секс?
Зрада - це тільки секс? https://www.pexels.com/ru-ru/

Небезпеки панічного страху зрад

Табуювання теми призводить до двох крайнощів:

  • повне заперечення загальноприйнятої моралі – ті самі абсолютно «вільні» стосунки або виправдання походів на сторону (здебільшого – чоловічих) фізіологічною полігамною і тваринною природою людства;
  • а також (не менш небезпечне) категорична заборона партнерові на будь-які взаємодії з протилежною статтю.

Така застебнутість породжує або нездорові токсичні стосунки, або розрив із по-справжньому люблячим і коханим партнером, який просто заплутався. У той же час далеко не кожна зрада гідна вибачення. Однозначно одне: на зраду не можна закривати очі.

Загальноприйнято, що зрада – це секс або ж флірт, будь-які варіації на тему любовного спілкування. Але в парі один відчуває себе зрадженим, коли партнер веде себе холодно, немовби явно або демонстративно не проявляє інтерес і ніжність.

Зрада: що робити?
Зрада: що робити? https://www.pexels.com/ru-ru/

Зради різні бувають: види

Насправді психологи можуть класифікувати навіть зради. Серед усього розмаїття особистої зради виділяють всього лише 5 видів.

  • «Love one night». Це швидкоплинні знайомства, які закінчуються одноразовим сексом без будь-якого подальшого спілкування і тим більше без емоційної близькості.
  • Коханці. Людина, що знаходиться в парі постійно підтримує сексуальні стосунки з третьою особою. Для шлюбних людей такі сторонні стосунки можуть набувати систематичний характер і тривати навіть роками: ми сім'єю дорожимо, але і коханцем(кою) теж.
  • Багато коханців. Людина, клянучись у вірності одному партнеру, може періодично займатися сексом із безліччю інших людей.
  • Відшкодування відсутньої у шлюбі любові. Якщо людина в шлюбі нещаслива і не відчуває себе коханою – вона заповнює цю порожнечу з тим, хто дає відчуття любові і визнання.
  • Емоційна зрада. У людини, яка знаходиться в «стабільних» стосунках, існує сильний емоційний зв'язок з кимось третім.

Зрада: чому відбувається?
Зрада: чому відбувається? https://www.pexels.com/ru-ru/

Зрада: чоловічий і жіночий погляд

При цьому чоловіки і жінки можуть трактувати зради по-різному. Для чоловіків часто – вона зрадила, якщо зайнялася сексом. Також йому просто не сподобається, якщо дівчина буде представляти під час сексу з ним іншого або розмістить анкету на сайті знайомств.

А ось для жінки поняття «зради» більш широке. Такими вони можуть вважати навіть необразливі для хлопців жести. І перелік їх далеко не короткий:

  • будь-який флірт;
  • більш-менш тривале спілкування з іншою дівчиною телефоном або через інтернет;
  • дружні розважальні виходи з іншою дівчиною (зокрема, з колишньою), наприклад, на вечерю в ресторані, у кіно або в театр;
  • поцілунок;
  • віртуальний секс.

Проте в той же час жінки прощають зради частіше і легше, ніж чоловіки. За статистикою, більшість дівчат достатньо просто можуть поставитися до сексу бойфренда або чоловіка з, так званою, дівчиною легкої поведінки або одноразового сексу під алкоголем. Також часто дружини взагалі закривають очі на регулярні зради чоловіка, удаючи нібито нічого не знають, щоб зберегти сім'ю.

Зрада: причини
Зрада: причини https://www.pexels.com/ru-ru/

Як дізнатися, що хлопець або дівчина зраджує?

У того, хто зрадив, незалежно від статі ознаки зради проявляються приблизно однаково. Слід зазначити, що перевірити свої підозри і вичислити зрадника досить легко. Але в разі одноразової зради її ознаки що до постійних коханого(ї) проявляються, тільки якщо людину гризе почуття провини. Воно найбільше проявляється після першого випадку, тим більше якщо «розпусна» поведінка людини в принципі не властива. Але більшість явних ознак виявляються в разі тривалої зради. У той же час, як свідчить психологія і психіатрія, вина й сором – це головні почуття людини. Вони є у всіх і з дуже завидною регулярністю.

Щоб визначити зрадника, дівчині, у першу чергу, радять прислухатися до інтуїції. Найчастіше жіноча стать просто нутром відчуває зраду. Однак найгірше – мучити коханого своїми підозрами. Вони, навіть народившись безпідставно, швидше за все підштовхнуть будь-яку людину до зради. Якщо щось таке відчули – краще спробуйте спростувати або підтвердити відчуття – пройдіться наступними ознаками.

  • Кращий друг – перший співучасник. Як правило, і чоловіки, і жінки про свої внутрішні переживання розповідають найкращому другові чи подрузі. Найпростіше поговорити про свої стосунки/переживання саме з ними. Звичайно, хороший друг не видасть пригоди на-гора, але за його поведінкою багато буде зрозуміло. Тим більше, що з'ясування стосунків вони від вас не чекають на відміну від винуватого супутника життя. Паузи, бігаючі очі, невиразне мямління (або навпаки зайва деталізація) – ознаки того, що людина розгубилася або намагається збрехати.
  • Голос. Звучить дивно, але в зрадника змінюється тембр голосу і манера говорити. Скажімо, зателефонувати йому рівно в той ранок, коли він прокинувся в ліжку з випадковим секс-партнером. Ви точно почуєте зміни в голосі коханого/ої, а також зміни лексикону, надмірні спокій, стислість і сухість у висловлюваннях. У довгостроковій перспективі у зрадника може змінюватися голос навіть на гормональному рівні. Тому що поліпшення сексуального життя і яскравий емоційний вибух привід для підняття рівня тестостерону, як у хлопців, так і у дівчат. Особливо зміни очевидні в розмові про ваші стосунки.
  • Найкращий захист – це напад. Людина, яка мучиться своєю провиною перед коханим(ою), може агресувати. Це або робота на випередження, або наслідк внутрішньої напруги. Таким чином звинувачуючи безгрішного партнера, винний ніби знімає свою провину. Це підсвідоме виправдання своїх гріхів поведінкою партнера. Все виливається в придирки, зауваження, невдоволення, грубі слова, крики.

Про тривалу та неодноразову зраду можуть свідчити наступні зміни в поведінці людини:

  • різке підвищення уваги до своєї зовнішності – зміна стилю одягу, дієта, абонемент в спортзал і так далі;
  • різкі зміни в сексі – від підвищеного впевненого експериментаторства до бажання уникнути контакту;
  • часті затримки на роботі і відрядження;
  • запис на якісь додаткові «гуртки» – типу йога, аеробіка, полювання/рибалка тощо (спосіб виправдати свою відсутність біля вас);
  • бажання дистанціюватися в плані особистих речей – нові паролі на телефони, соцмережі і т. д.

Зрада в шлюбі
Зрада в шлюбі https://www.pexels.com/ru-ru/

А якщо зрада в шлюбі?

Зрада в шлюбі – більш складний і частий випадок, ніж в неофіційних стосунках. Хоча б тому що подружжя, крім особистого бажання близькості, пов'язують ще діти, юридичні зобов'язання, майно і так далі. Ці стосунки більш тривалі (тому можуть стати прісними і тяжкими для людини), а також більш важко розриваються (тому втомившись від цих стосунків, людина не зважиться їх розривати, а спробує урізноманітнити чимось іншим – зрадою, наприклад). У той же час зрада може стати кінцем для багатьох навіть дуже вдалих шлюбів, побудованих на любові, тому що дуже сильно підриває довіру в парі.

Однак психологи не вважають, що варто звинувачувати в зраді тільки того, хто згрішив. Оскільки шлюб передбачає і моральне, і юридичне об'єднання двох людей в одне ціле – зраду у шлюбі можна вважати спільною проблемою пари. На те є основа: у якості стосунків пари винні обидва її учасники. Людина швидше за все не зраджуватиме, якщо вдома його все влаштовує, навіть якщо зустріне на своєму шляху когось дуже чарівного, глибокого і привабливого.

Головними факторами подружньої зради стають:

  • згасання почуттів – так, любов теж проходить, іноді навіть по-справжньому вмирає;
  • закривання очей на проблеми в стосунках – небажання їх визнавати, проговорити і тим більше вирішувати;
  • і як наслідок – руйнування емоційного зв'язку подружжя, загальний холод і нерозуміння.

Тому парі слід думати про те, як запобігти зраді, яка стає наслідком проблем у стосунках, чуйно відноситися до почуттів чоловіка або дружини. Провісниками «біди» можуть бути такі зміни в поведінці партнера:

  • безпідставні зміни настрою;
  • його замкнутість;
  • скарги друзям і родичам на другу половинку.

Щоб запобігти можливості зрад, подружжя повинно пам'ятати, що сім'я – це не в'язниця. І навіть після походу в РАЦС людина має право на особисту свободу. Якщо їй цього не давати, вона рано чи пізно почне бунтувати. І чим сильніше наручники – там страшніше буде бій.

Тому психологи радять відноситься терпимо до легкого флірту (це потрібно всім, щоб відчувати себе більш впевнено в багатьох аспектах життя) другої половинки і давати їй особистий простір. Адже любов будується перш за все на довірі, а не на контролі. Ну, нащо вам така людина, за якою треба ретельно слідкувати, щоб вона не пішов наліво...

Зрада: види
Зрада: види https://www.pexels.com/ru-ru/

Чому люди зраджують?

Причини зрад, на думку психологів, абсолютно чіткі. Для будь-якої зради можна знайти точну причину або їх комплекс. Адже будь-яка поведінка має своє обґрунтування, якщо непряме, то зарите в підсвідомості. Так, наприклад, зазначається, що справжня причина зради може бути далеко не в тому, що лежить на поверхні, і не усвідомлюватися самим зрадником.

Наприклад, чоловік може бути впевненим, що раз у раз заводить секс-зв'язки на стороні, тому що якість і кількість сексу, які дає йому дружина, незадовільна для нього. Але при глибинному аналізі його походеньок може розкритися, що заводячи коханок, чоловік просто хоче повернути собі материнську любов. Так само і причиною зради може бути далеко не бажання іншої людини, різноманітних захоплень і навіть не прагнення до самоствердження.

З неочевидних причин подружніх зрад.

  • Як не парадоксально – зберегти сім'ю. Згодом у стосунках двох людей накопичується напруга. Це пов'язано і з тим, що вичерпується ейфорія закоханості, пристрасті пізнання одне одного, визнання партнера не приносить колишнього щастя. Помічали, що найперший місяць роману завжди найяскравіший у стосунках ? Перш за все, тому що він побудований на інтризі. Ви ходите по стосункам з новою людиною, як по мінному полю – дізнаючись його зі щастям слідопита, ризикуючи отримати розчарування і біль. Це такий собі адреналіновий коктейль. А ось в стабільних стосунках на зміну цій грі приходить рутина і передбачуваність будь-яких реакцій партнера. Таким чином ми перестаємо отримувати природну чуттєву ейфорію. Та й до того ж побут заїдає потроху, навіть якщо він налагоджений. Тому людина заповнює це яскравими почуттями на стороні – таким чином знімає загальну напругу в парі і зберігає сім'ю.
  • Хронічні зради заради вражень. У цьому може критися не тільки полігамна натура людини, загострене лібідо і підвищений сексуальний темперамент. Творчі люди, наприклад, у такий спосіб компенсують свою недореалізованість. Також і люди нетворчих професій можуть компенсувати за допомогою сексу з різними партнерами недостатньо розвинену, на їх погляд, кар'єру.
  • Жінки, які відмовилися від кар'єри заради сім'ї, за допомогою походів «наліво» можуть знімати з себе тягар невластивої їм ролі берегині домашнього вогнища.
  • Явна зрада (її ознаки не були приховані ґрунтовно) – це німий сигнал коханій людині з криком «зверни увагу на мене, з нашими стосунками щось не те».
  • Почуття провини після зради – це теж адреналіновий коктейль і прилив енергії в стосунки. Воно теж може принести в усталені стосунки нові емоції і навіть стати виходом на новий більш високий рівень стосунків. Тобто підсвідомо зрадник чи зрадниця таким чином прагнуть дати нову течію усталеному болоту свого шлюбу.
  • Протест або помста. Якщо людина щось не отримує у стосунках у якості відшкодування свого гніву і образ на партнера, вона може йому зрадити. Властиво інфантильним особистостям, які здатні прямо висловити свої претензії партнеру.
  • Зрада як спосіб розлучитися. Іноді зраду здійснюють з розрахунком розкриття підсвідомо чи навіть свідомо, коли бояться прямо сказати в очі колишньому коханому/ій: все скінчено. Таку зраду не приховують. У більшості випадків вона стає наслідком згасання почуттів, повного взаємного розчарування, розуміння того, що вам не по дорозі. Часто така зрада може відбуватися навіть обопільно.
  • Нарцистична зрада. Її причиною стає неможливість людини протистояти своїм секс-бажанням. Такий партнер ходить в стрип-клуби, борделі, заводить всілякі безладні статеві зв'язки. Причому цій людині не властиві почуття провини або страху розкриття «злочинів»: він просто такий супер-мужик чи жінка! За психотипом людина, схильна до такої поведінки, має яскраву зовнішність (можливо, за рахунок екстравагантного стилю), чарівливість, безпосередність, веселу вдачу. Це якась людина-свято, але тільки на перший погляд. У стосунках з такою людиною друга половина завжди відчуває себе покинутою і непотрібною. Саме з ним зароджуються надтоксичні залежні стосунки, які обивателі часто трактують як бурхливу пристрасну незрозумілу любов.

Зрада: як пережити
Зрада: як пережити https://www.pexels.com/ru-ru/

Допоможіть пережити зраду, якщо партнер кається...

В результаті сміливо можна сказати, що зрада – це не стовідсотковий привід для розставання. Це привід обопільно переосмислити стосунки, розібратися в образах, претензіях і бажаннях. Але в будь-якому випадку життя після зради в парі вже буде дещо іншим, ніж до неї.

Кохана людина визнається в зраді, або ви особисто дізналися про те, що партнер зраджував. Не поспішайте рубати з плеча і збирати речі. Можливо, в вашому союзі живе справжня любов і це просто випробування для неї. Але що ж робити, коли в душі б'ється хворе слово «зрада»?

Ось психологічний алгоритм дій.

  • Не робити раптових висновків і не приймати кінцеві рішення: здатися і розлучитися ви завжди встигнете.
  • Взяти паузу, може, переїхати або просто не бачитися кілька днів зі зрадником. Найкраще подумати про повноцінний відпочинок – без роботи і турбот з якісним релаксом. Так ви повернетеся до звичного стану, минувши бурхливий емоційний шок.
  • Поділитися своєю проблемою і почуттями з близьким другом, кращою подругою, родичем – словом, людиною, яка вас розуміє і якій ви довіряєте. Однак важливо, щоб ця людина не давала грубих оціночних суджень. Тут допомога потрібна не суб'єктивною порадою, а розумінням/співпереживанням.
  • Після приходу в норму – самостійно ретельно все проаналізувати, постаратися виділити причини і слідства. Але не шукайте проблеми тільки в собі. Запитайте себе: люблю я ще цю людину, або зрада – це, наприклад, наслідок згасання теплих почуттів? Прийдіть до важливого висновку: чи варто прощати цю зраду?
  • Настав час для розмови з другою половинкою. Варто спокійно обговорити образи і з'ясувати причини у вашій парі, які послужили тому, що сталося. Прийняти ситуацію, продумати спільний план виходу з кризи і спробувати пробачити.

Зрада: як простити?
Зрада: як простити? https://www.pexels.com/ru-ru/

Як «правильно» пробачити зраду чоловікові/дружині?

Після такої серйозного струсу можна прийняти рішення бути разом далі, але в глибині душі так і не пробачити гостру хворобливу образу. Це буде продовжувати руйнувати стосунки. Тому потрібно провести серйозну роботу над собою, щоб дійсно пробачити зраду. Але в той же час прийняти, зрозуміти і забути – це ще півсправи. Справжнє прощення можливо, тільки якщо буде задоволена потреба в моральній підтримці партнера і його увазі. Як перестати думати про зраду ?

  • Перш за все, ви повинні задати один одному не більше одного-єдиного питання: чи найбільш правильний вихід – це розрив стосунків? Кожен повинен відповісти чесно і гранично відверто.
  • Якщо обопільна відповідь негативна, ви разом продумуєте план дій, які відновлять гармонію в парі.
  • Як відновити довіру? Необхідно почати все з чистого аркуша, заново пізнавати партнера й заново вчитися його любити. Про почуття і переживання завжди повідомляти одне одному.