Лазарева субота відзначається перед Вербною неділею, і присвячене це свято великому чуду воскресіння Христом праведного Лазаря. Знай.юа розповідає про історію, звичаї, прикмети, а також заборони цього важливого православного свята.

Коли відзначають Лазареву суботу

Лазарева субота – перехідне свято. Це означає, що дата його святкування залежить від дня Великодня і Вербної неділі. У 2020 році ця дата випадає на 11 квітня.

Історія свята

Святий Лазар під час свого земного життя був братом Марфи і Марії і жив недалеко від Єрусалима. Ісус Христос часто відвідував його будинок, а самого Лазаря вважав своїм другом.

Однак, згідно з легендою, коли Лазар захворів, Ісус сказав: "Це хвороба не на смерть, а про славу Божу, щоб через неї прославився Син Божий".

Популярні новини зараз
Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж Ціни на популярний продукт взлетіли до небес: чому українці вирішили його ігнорувати Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

В результаті Лазар помер через чотири дні після приходу Спасителя в Віфанії. Але Христос звелів «відняти» камінь від печери, в якій поховали праведника, і озвався до нього: "Лазар! Іди геть". Померлий воскрес і вийшов з похоронної печери.

Звістка про чудо швидко рознеслася по Іудеї. І коли на наступний день Христос в'їхав до Єрусалиму на молодому ослі, безліч людей зустрічало його як царя. Саме після чуда воскресіння Лазаря первосвященики ухвалили рішення вбити Ісуса. А святий Лазар після свого воскресіння прожив ще 30 років – він був єпископом на Кіпрі і проповідував християнство.

Сама Церква переконана що воскресіння Лазаря відбувалося для усіх людей, щоб показати і грішникам, і істинно віруючим, що воскресіння з мертвих можливо, і це привід думати про душу і її призначення.

Мощі його були перенесені з Кіпру в Царгород в IX столітті.

Церковь Святого Лазаря Фото: pixabay

Обряди в Лазареву суботу

У Лазареву суботу проводиться особливе богослужіння зі своїми правилами, які дійшли до нас ще з часів Христа. Зокрема, за день до свята священнослужителі співають спів "Воскресіння Христове". А в суботу – служать Літургію Іоанна Златоуста.

Церква рекомендує провести це свято в роздумах про життя і смерть, про свої грішні і праведні вчинки. Православні віруючі повинні 11 квітня йти до церкви на божественну літургію, щоб попросити Христа про зцілення для себе і своїх рідних.

Згідно з легендою, саме в це свято кожна молитва буде почута, проте тільки якщо вона буде виголошена з щирою вірою в Бога.

Також священики проводять причастя і сповідування, тому якщо ви відчуваєте потребу, то обов'язково зверніться за допомогою до служителів церкви.

Иисус Христос Фото: pixabay

Народні прикмети та звичаї на Лазареву суботу

Існує ряд народних прикмет, які складалися протягом багатьох століть і які допоможуть дізнатися майбутнє, яке нас чекає.

Так, наприклад, здавна вважалося, що якщо в цей день змії квапливо залишають свої нори, то це означає, прийшла весна – можна починати сіяти зерно і працювати на городі.

Також, згідно з повір'ями, саме в Лазареву суботу слід сіяти горох, в такому випадку він обов'язково вродить.

Якщо на свято 11 квітня прочитати головну православну молитву "Отче наш" і при цьому тримати в лівій руці гілочку верби, а правою хреститися і просити Господа про фінансове благополуччя, то в родині обов'язково з'являться гроші.

У цей день за традицією слід святити гілочки верби з розпускаються пагонами. З давніх-давен було прийнято готувати частування до недільного свята – гречані млинці і печиво, яке називається "лазарчіки".

Після приходу з храму родичі повинні легенько вдарити один одного гілочками верби – так, згідно з повір'ями, вони передають один одному міцне здоров'я на весь рік.

А ще дивилися, скільки вже розпустилися на вербі нирок. Якщо в достатку – рік буде не тільки врожайним, а й багатим на радісні події. У слов'янських країнах верба стала символом свята в наслідування сучасникам Христа, які встеляли його шлях до Єрусалиму гілками пальм.

Лазарева суббота Фото: pixabay

Лазарева субота 2020: що можна їсти

У цей час діє Великий православний піст, а це значить, що віруючі повинні дотримуватися особливої ​​дієти. Хоча в цей день додатково дозволено їсти ікру риби, рослинне масло і трохи вина.

Традиційна страва свята – млинці з гречки і каша. Також прийнято готувати страви з квасолі і сочевиці. У цей день господині заздалегідь готують рибні страви – але є їх можна лише на наступний день, у Вербну неділю.

Чого не можна робити в Лазареву суботу

Як і на інші православні свята на Лазареву суботу існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати, щоб не розгнівати небеса.

Зокрема, одна з головних пов'язана з роботою в святковий день. У Лазареву суботу не можна займатися мирськими заняттями, наприклад, прати, прасувати, шити, прибирати або робити ремонт. Всі домашні турботи краще перенести на інший день. Однак пам'ятайте, що зустрічати православне торжество в неприбраному будинку категорично заборонено. Це розцінюється як неповага до Святих.

Багатьох читачів цікавить питання: чи можна 11 квітня стригтися? У библії мова про це не йде, проте, як кажуть священнослужителі, від подібного роду турбот краще відмовитися. Адже православні свята потрібні не для того, щоб вирішувати свої мирські справи, а для молитви, роздумів про життя і Бога.

Не варто перестаратися з гуляннями, пишні застілля в Лазареву суботу не рекомендуються.

Також не налягайте на алкогольні напої. Дозволяється випити тільки трохи червоного вина.

Не можна в Лазареву суботу святкувати дні народження, весілля, а також інші свята.

Не варто топтати крихти хліба, які впали з столи – інакше будуть погані вісті.

Також заборонено сваритися і лаятися. Вважається, що вся негативна енергія повертається назад потрійною силою.

Також актуальним є питання, чи можна в цей день митися? Відповідь позитивна. На думку священнослужителів, подібні процедури ніяк не впливають на нашу віру в Бога, проте варто пам'ятати, що свята покликані допомогти людині відволіктися від рутинних турбот і присвятити свій час Богу і молитві про нього.

Заборона на заняття сексом поширюється на весь період Великого посту. Однак повністю виконувати це правило повинні тільки священнослужителі. Проте, навіть менш воцерковлені християни намагаються утримуватися від плотських утіх в дні конкретних релігійних свят, зокрема, і в Лазареву суботу.

Лазарева суббота Фото: pixabay

Молитва на Лазареву суботу

Не забувайте молитися, адже це головна традиція, яка допомагає віруючим зв'язатися з Господом. А кращі молитви, пов'язані з Лазаревої суботою, читайте далі.

***
Видящє сєстры правєднаго Лазаря Марфа и Мария, яко брат их лютою болєзнию зєло страждєт, нє прєдашася унынию, не впадоша в отчаяниє, но к Тєбє, Господи, Целитєлю нєдугов, со упованиєм посластє, с вєрою глаголющє: «Господи, сє, єгоже любиши, болит». Сэму послэдующє, и мы во всяком обстоянии да нэ прєдадимся унынию, но с упованиєм да вопиэм Тєбє: Аллилуиа.

***
Возбранный Воєводо и ада Побєдителю, Ты, яко имєяй побєду над смєртию, Лазаря Чєтвєроднєвнаго из мєртвых воздвигл єси, и всєм радость, свєт и воскрєсєниє явил єси; мы жє, недостойнии, Твоєму нас ради снисхождєнию благодарєниє приносящє, от души вопием Тєбє:
Иисусє, Лазаря прєждє Твоєя страсти из мєртвых воздвигнувый, яви нам Своє Воскрєсєниє.