Як відомо, Вербна неділя є одним з найважливіших християнських свят, з яким пов'язано багато давніх традицій, звичаїв і заборон. Про це повідомив Styler.

Вербна неділя
Вербна неділя, скріншот

В Україні Вербну неділю або Вхід Господній в Єрусалим відзначається 12 квітня.

Головною традицією є освячення гілочок верби, які приносять додому після ранкової служби в церкві. Таким чином вони захищають своє житло від злиднів, нещасть і зберігають благополуччя в родині. У 2020 році через карантин в Україні служби транслюватимуть онлайн.

Також освяченими прутиками злегка б'ють один одного зі словами: "Не я б'ю –верба б'є! Верба хлест – б'є до сліз!". Вважається, що ці удари захищають від пристріту і псування.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

До того ж, вербні бруньки вважаються талісманом, які можуть додати чоловікам силу, а жінкам лікують безпліддя. У відварі вербових бруньок купали маленьких дітей, щоб зняти жар.

Що потрібно зробити?

Так, Вербна неділя вважається сімейним святом. Обов'язково потрібно освятити гілочки верби, які треба зірвати рано-вранці, до сходу сонця. Освячені гілочки ставлять у будинку біля ікон і зберігають цілий рік.

Вербна неділя випадає на період Великого посту, тому всі страви на столі повинні відповідати. Однак можна додати рибні страви, червоне вино та спекти печиво з пісного тіста.

Також у цей день можна пересаджувати кімнатні рослини, які будуть добре рости та приносити фінансове благополуччя.

Вербное воскресенье фото: pixabay
Вербное воскресенье фото: pixabay

Що заборонено робити?

Не можна виконувати фізичну роботу, шити, в'язати, вишивати, займатися прибиранням і пранням, готувати. Також не можна сваритися і відмовляти у проханні.

Більше того, заборонено розчісувати волосся. Напередодні свята потрібно розчесати волосся та кілька волосинок опустити у воду, щоб позбутися від головних болів. На свято цією водою полити вербу і вимовити: "Вода, лийся на землю разом з головним болем".

Не можна влаштовувати великі святкування і гуляння, а також відвідувати розважальні заклади.

Вербна неділя 2020, pexels.com
Вербна неділя 2020, pexels.com

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що в Україні немає заборони на відвідування кладовищ у поминальні дні, незважаючи на карантин.

Як повідомляв портал "Знай.ua", для читачів підготували пару рецептів великодніх виробів.

Також "Знай.ua" писав, як правильно зустріти Вербна неділя "ізоляції".