Група міжнародних вчених, яка роками досліджувала близькосмертні враження людей, яким пощастило вижити, підрахувала, що близько 10% людей отримують такий досвід, і більшість із цих людей стверджує, що весь спектр емоцій, які вони відчували, був приємним.

На конгресі Європейської академії неврології вчені з Данії, Норвегії та Німеччини оприлюднили результати свого масивного дослідження, в якому взяли участь 1034 учасники з 35 країн. Ці люди - ті, яким пощастило пройти на міліметр від смерті - переважно це люди, які потрапили у важкі автокатастрофи.

У науці близькосмертними враженнями або ж близькосмертним досвідом називають відчуття, які проживає людина перед (можливою) смертю: враження відльоту з власного тіла, ейфорія, містичні видіння, галюцинації (найрозповсюдженіша - довгого темного тунелю або ж відчуття присутності чогось потустороннього).

життя після смерті
життя після смерті

Дослідники використовували шкалу Грейсона, розроблену їхніми колегами. Шкала систематизує найбільш поширені відчуття перед смертю. Кожен учасник мав оцінити почуття від 0 до 2. Потім бали сумуються.

Популярні новини зараз
На 1000 грн дорожче: тепловики визначились із тарифом для населення Заплатите за сусіда, який багато миється: українцям розповіли, як вони "закривають" комуналку комусь із дому Для хлопців у вишах введуть нове правило: доведеться пройти кожному У жовтні українці отримають одразу три платіжки за газ: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Так, дослідники змогли постановити, що близько 10% людей мають такий досвід, і більшість з них написала в анкеті, що вони асоціюють цей досвід з позитивними, радісними емоціями.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Життя після смерті є! Вчені зробили гучну заяву.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Людство вперше зазирнуло у потойбічний світ: куди насправді ви потрапите після смерті.

Також "Знай.ua" писав, Життя після смерті: вчені підтвердили існування раю.