На 31 березня у православних християн доводиться Лазарева субота – субота перед Вербною неділею, субота шостого тижня Великого посту. У цей день православна Церква згадує чудо воскресіння Христом праведного Лазаря.

Саме святкування Лазаревої суботи встановлено з давніх часів. Православні християни Кіпру, Болгарії, Греції та інших країн відзначають свято за григоріанським календарем.

Святий Лазар був братом Марфи і Марії, жив із сестрами неподалік від Єрусалиму, в селищі Віфанія.

Христос часто відвідував їх будинок, а Лазаря називав своїм другом. Одного разу Лазар захворів, і коли звістка про це дійшла до Христа, Він сказав: "Це хвороба не до смерті, але до слави Божої, так прославиться через неї Син Божий".

Популярні новини зараз
Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро" "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні
Показати ще

Лазар помер за чотири дні до приходу Ісуса до Віфанії. Почувши про смерть Лазаря, "Ісус заплакав", — говориться в Євангелії (Ін. 11, 35). Але Христос велів забрати камінь від печери, в якій поховали праведника, і звернувся до нього: "Лазар! Іди геть". Померлий воскрес і вийшов із похоронної печери.

Звістка про чудо швидко рознеслася по Іудеї. І коли на наступний день Христос в'їхав до Єрусалиму на молодому віслюку, безліч людей зустрічало Його як царя. Вони стелили на Його шляху свій одяг і пальмові гілки, символом яких є верби. А святий Лазар після свого воскресіння прожив ще 30 років, був єпископом на Кіпрі і проповідував християнство.

Церквою воскресіння Лазаря вшановується як одне з найбільш важливих, знакових чудес, здійснених Ісусом Христом за час Його земного шляху. Це символ того, що Господеві підвладні і життя, і смерть людини, і надія на прийдешнє воскресіння всіх померлих, хто вірував у Христа і виконував Його заповіді.

У Лазареву суботу збираються в церкву на богослужіння. Перед цим збирають гілочки верби, які прийнято освячувати в церкві і зберігати, як оберіг дому.

Є прикмета: у Лазареву суботу для залучення в будинок благополуччя, багатства, здоров'я близьких потрібно читати "Отче наш", при цьому в лівій руці повинні перебувати вербові або вербові гілочки.

Важку роботу в цей день робити заборонено: не варто шити, в'язати, робити генеральне прибирання, працювати в городі, робити ремонт, відкладіть такі справи на потім. Суєтні справи краще замінити молитвою і походом усією сім'єю до церкви.

Дивіться сюжет про подію