У вчених і просто любителів історії археологічні знахідки завжди збуджують неймовірний інтерес. Прикраси, зброя, посуд та інші стародавні артефакти дозволяють робити висновки про те, як жили люди багато століть тому.

Читайте Знай в Google News!

Проте серед таких знахідок бувають і такі, які не можуть розгадати найсвітліші голови вченого світу протягом довгих століть. Про деякі з них ми на цей раз і поговоримо.

Кола на Близькому Сході, фото: likeme.pp.ua
Кола на Близькому Сході, фото: likeme.pp.ua

Кола на Близькому Сході

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Лінії на плато Наска в Перу-стародавні геогліфи, які видно тільки з повітря. Їх популярність серед любителів таємниць поступається хіба що пірамідам в Єгипті. Проте на Близькому Сході існує більш давня і більш таємнича версія дивних утворень на землі, привертає до себе менше уваги. "Кола" - кругові кам'яні структури, розташовані в пустелі між Сирією і Саудівською Аравією.

Вважається, що їх вік становить не менше 2000 років, але ці структури виявили тільки в 1920 році, з появою літаків. Пояснюється це просто - з землі видно тільки невизначені обриси, а щоб розрізнити всі споруди цілком, потрібно піднятися на висоту 30 метрів. Призначення цих споруд невідоме. Деякі з них згруповані разом, а інші стоять поодинці.

Гластонберійський хрест Дерека Махоні, фото: likeme.pp.ua
Гластонберійський хрест Дерека Махоні, фото: likeme.pp.ua

Гластонберійський хрест Дерека Махоні

Одна з багатьох легенд, пов'язаних з королем Артуром свідчить, що ченці з Абатства Гластонбері знайшли в 1191 році труну, поруч з якою знаходився свинцевий хрест з гравіюванням "HIC IACET SEPULTUS INCLITUS REX ARTHURIUS IN INSULA AVALONIA", що перекладається як "Тут, в землі Авалона поховано прославленого Короля Артура".

Багато хто вважає, що, якщо хрест і існував насправді, то він був зроблений ченцями, щоб залучати паломників. Остання згадка про хрест датується 17 століттям. Не дивно, що експерти дуже зацікавилися, коли чолов'яга Дерек Махоні прийшов до Британського музею в грудні 1981 року, стверджуючи, що знайшов цей хрест. При цьому Махоні навідріз відмовився передати хрест музею після первинного дослідження, навіть після судової постанови.

У підсумку в квітні 1982 року його посадили у в'язницю на два роки з правом дострокового звільнення, якщо він вкаже місцезнаходження Хреста. У січні 1983 року Махоні звільнили, а пізніше виявилося, що раніше він виготовляв форми для виробів зі свинцю і цілком міг підробити хрест (але, варто зазначити, зробив він це дуже якісно, враховуючи, що експерти при первинному обстеженні заявили про справжність Хреста). На жаль, правди вже ніхто не дізнається, бо відтоді Хрест більше не бачили.

Золоті шоломи, фото: likeme.pp.ua
Золоті шоломи, фото: likeme.pp.ua

Золоті шоломи

Одними з найнезвичайніших артефактів бронзового століття Європи є чотири золоті шоломи або конуси. Шоломи висотою від 30 сантиметрів до метра зроблені на 90 відсотків із золота і прикрашені надзвичайно складними символами, викладеними концентричними колами.

Найдавнішим з них є Берлінський конус, який було створено близько 1300 року до н.е. виявлений він був в 1835 році. Всю поверхню Берлінського конусу покрито 1739-ма символами сонця і місяця. Сучасний аналіз прикрас дозволяє припустити, що на конусах точно зображено сонячні та місячні цикли.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, привіт з майбутнього: археологи відкопали свиню з "Angry Birds" віком понад 3 тисячі років.

Як повідомляв Знай.uа, під Житомиром виявили скарб зі Стародавнього Риму: таких артефактів Україна ще не бачила.

Знай.uа писав, у Єгипті знайшли артефакти часів фараона Рамзеса II - таємничі ієрогліфи і зображення богів.