На Русі цей день називали кількома іменами:

  • Вітрогони;
  • День Стрибога;
  • Мирон.

Вітри, особливо величезні смерчі, завжди вселяли страх у людей і були чимось таємничим. А в цей час зазвичай якраз дули сильні вітри іноді навіть закручувалося в невеликі вихори. Предки говорили, що вітер - це дихання Боже, а значить він можебути сильним і тихим, жорстоким і добрим.

Історія свята

Мирон, згідно з легендою, був дуже добрим. Одного разу до нього в комору забралися злодії. Він тоді був ще просто хліборобом. Мирон не завадив злодіям, навпаки, допоміг підняти мішки з зерном не плечі. Ця доброта зворушила і присоромила злодіїв. Вони стали чесними людьми, повернули все вкрадене. Це було тільки його першим чудом. Коли добросердого Мирона обрали єпископом, і коли річка Тритон вийшла з берегів, місту загрожувала велика повінь. Але одним лише рухом жезла Мирон повернув річку в русло.

Традиції і обряди

У народі свято називали Вітрогони, вітри були дуже розгнузданими в цей день. Вітри не просто сильні, вони закручуються, збирають гілки, листя і пил. До приходу християнства цей день вважався Днем Стрибога, але з приходом віри стали вважати, що вітер - подих Бога.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Якщо вітер дув не в тому напрямку, як зазвичай, його називали противником. За цими вітрами в день Мирона дізнавалися яким буде січень і осінь. Якщо вітер дув тихо - осінь сонячна, якщо сильно - у вересні буде негода.

В цей день також люди похилого віку загадували різні загадки про вітер дітям: «Без рук, без ніг, по полю нишпорить, співає, та все свище, дерева ламає, до землі траву прихиляє».

Також люди виходили в ліс збирати ожину. Ягода була дуже соковитою, кисло-солодкою і дуже корисною. Знаючи про її властивості, її використовували як протизастудний і жарознижуючий засіб. З ягоди робили різні заготовки на зиму, пекли пироги і робили вино. А з листя заварювали чай.