І в православній, і в католицькій церкві воно присвячене даті кончини Божої Матері.

Історія свята

Христос звелів апостолові Іоанну, який був його учнем, подбати про матір. Богородиця жила з Іоанном в Єрусалимі і багато часу проводила в молитвах на Голгофі. Під час однієї з таких молитов їй з'явився архангел Гавриїл і сказав, що через 3 дні вона «відійде до Христа Бога». Якраз в цей день всі апостоли, які пішли проповідувати в різні країни, дивом зібралися в Єрусалимі, бажаючи попрощатися з Богородицею. Вони її й поховали. Тіло її поклали в гробниці батьків, а вхід закрили каменем. Тільки апостол Фома не встиг з нею попрощатися до смерті. Тому для нього відкрили гробницю. Але тіла Марії там не виявилося, тільки приємно пахнучі одежі. У той же день Богородиця з'явилася апостолам разом ангелами і сказала: «Радійте, бо я з вами по всі дні».

Традиції і обряди

У наших предків Богородицю асоціювали з Матір'ю Сирою Землею, древнім божеством. Тому по землі не можна було босоніж ходити і нічого гострого теж не можна було встромляти в землю. У цей день солили огірки і квасили капусту. Дівчата чепурилися, адже після цього дня їх починали сватати. Дівчата довго чепурилися перед блискучими самоварами, воно і зрозуміло, яка на Успіння не засватана, тій аж до Покрови в дівках сидіти!

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Свято іноді називали Дожинки. Закінчувалася жнива, останній сніп наряджали в сарафан і проносили по селах. До церкви приносили колоски різного хліба і насіння, щоб освятити і благословити їх. А потім влаштовували бенкет, на якому смажили баранів, пекли пироги і варили пиво. До такого бенкету готувалися заздалегідь. Часто багаті люди пригощали своїх бідних сусідів.

Жінки каталися в полі, щоб земля та жнива дали їм сили, які вони витратили на збір врожаю. Сила ця потрібна була, щоб народжувати дітей.