В цьому році багато культур дозріли раніше покладеного терміну. Спекотна погода і рясний полив посприяли цьому. Дозріли яблука. Від деяких віруючих можна почути питання, чи можна їсти дозрілі яблука, не чекаючи Яблучного Спаса? Давайте розберемося.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяДуже часто далекі від Церкви люди надають освячення плодів магічні властивості, що є помилкою.
Зміст освячення в день Преображення Господнього (Яблучного Спаса) полягає лише в тому, що ми приносимо Богу початки нового врожаю, плоди своїх праць, таким чином, прославляючи Господа, Подателя всіх дарів і благ.
В нашому регіоні освячують яблука, як найпоширенішу плодову культуру.
В Палестині, наприклад, свято Преображення припадало на момент дозрівання винограду, який і приносили для освячення, тим самим благословляючи новий врожай, з якого робили вино для Євхаристії.
Основний сенс – принести Богові усе найперше і найкраще.
Типікон наказує утримуватися від куштування яблук тільки до їх освячення. І сенс цього припису полягає не стільки в утриманні від плодів на певний період, скільки в тому, щоб перші початки врожаю спочатку обов'язково освятити і лише після цього споживати.
У деяких монастирях є традиція освячувати плоди першого врожаю відразу, як тільки вони дозріють, і після цього приймати їх за трапезою, не чекаючи свята Преображення.
Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", в день Медового Спаса, з 14 по 28 серпня, в Україні починається Успенський пост - християнському календарі він знаходиться між святами Преображення Господнього та Успіння Божої Матері.
Зазначимо, Онуфрія Мовчазного в Україні відзначають 3 серпня, за старим стилем це було 21 липня. В цей день приводять до ладу засіки – це такі спеціальні місця, відведені для зерна, які знаходяться в коморах.