Середня вартість за гектар у грудні 2022 складала 52 462 гривень. Тоді як у грудні позаминулого року – 35,6 тисяч гривень. Тенденцію зростання вартості сільськогосподарських земель наразі відмічають багато експертів. Зокрема один з засновників «Доброзем» Артур Золотаревський у своєму інтерв’ю зазначив, що попри воєнний стан та невтішні прогнози щодо стану української економіки, сільськогосподарська земля це стійкий актив. І вартість на неї буде лише збільшуватися.

За його словами, вартість ділянки формується з багатьох факторів. Це вид земель, їх розташування, якість, розмір, період транзакції. Але при цьому стійка тенденція підвищення вартості зберігається з моменту відкриття ринку землі.

Що стосується роботи ринку у період війни, то на думку Артура Золотаревського, з травня 2022 року активність на ньому значно зросла.

«Після 24 лютого ми були вимушені тимчасово призупинити роботу – не було навіть технічної можливості її продовжувати. Але за перший місяць після перезапуску ми провели більш як 50 угод. І спостерігаємо подальшу динаміку. До речі, прибутковість за проданими ділянками в середньому складає 8,2% річних», - зазначає Золотаревський.

Наразі на сайті маркету «Доброзем» міститься понад 6 тисяч ділянок загальною площею близько 20 тисяч гектар. А у самій компанії розширюють співпрацю з з фермерськими господарствами.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

«Вони передають нам переважне право на покупку орендованих ними ділянок, ми знаходимо перевіреного та порядного інвестора, вони, за потреби перевіряють його, після цього ми купуємо ділянку та продовжуємо термін оренди. Таким чином фермерські господарства можуть бути впевнені в тому, що земля буде 10-15 років в оренді, а інвестор в тому, що він отримав гарну ділянку з нормальною орендною платою та з порядним орендатором», - пояснює Артур Золотаревський.

Також у «Доброзем» пропонують співпрацю людям, які шукають додатковий прибуток.

«У нас існує практика виплати коштів після угоди тим людям, які залучили ділянку на продаж. Звісно ми прагнемо, аби кожен наш пайщик був нашим потенційним агентом. Але є і ті, хто просто має час та бажання цим займатися. Це непоганий додатковий заробіток, що доступний кожному. Тут не потрібні якісь специфічні знання та кваліфікації», - наголошує засновник маркету.