Сьогодні бензин марки А-95 продають за ціною від 19,45 до 22,49 гривень за літр. Найдешевше пальне - на заправках групи "Приват", що належить Ігорю Коломойському: "Укрнафта", "Авіас партнер", "Авіас плюс" та інші. Найдорожче - на заправних станціях мережі ОККО, WOG та Shell. Решта мереж продають бензин за 22,25-22,39 гривень.

Така велика різниця у вартості пального свідчить про "хворий" ринок торгівлі нафтопродуктами. Звісно, різниця між мережами може бути, але майже три гривні - це забагато, - говорить "Знай" Сергій Куюн, директор консалтингової компанії "А-95".

Він розповідає, чому однаковий бензин продають за різною ціною.

Вартість пального різниться через різну націнку автозаправних брендів?

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

- Незалежно від автозаправної мережі, у вартість літра пального входять однакові складові. Це - ціна нафти, податок на додану вартість, вартість переробки, екологічний, акцизний збір і дохід автозаправних мереж. Цікаво, що націнка мереж приблизно однакова – 40-60 копійок на літрі. Тому напрошується висновок: або продавці дешевого бензину не сплачують податків, або для нього використовують менше нафти. Іншими словами продають бодягу, яка псує двигуни.

До якого варіанту ви більше схиляєтеся?

- До двох. Але те, що половина паливного ринку в тіні – це факт. 33 відсотки від вартості кожного літра пального – це відрахування державі. Контрабандисти ухиляються від сплати податків й мають 33 відсотки прибутку. Аби таке пальне швидше купували, вони демпінгують. Через це в бюджет йде менше коштів і недостатньо грошей для ремонту доріг, адже у вартості літри пального закладено і збір на ремонт доріг.

Матеріал за темою Вартість пального можна знизити на дві гривні

Де контрабандисти беруть "ліве" пальне?

- Це пальне виробляють на тих самих заводах, що й легальне. Просто у документації виробники зазначають менші обсяги виробництва та продажу. Відповідно до цих документів і сплачують податки.

Як підробляють пальне?

- Частину нафти заміняють газовим конденсатом і спиртовими сумішами. Так собівартість пального можна знизити у рази. На жаль, державні органи не часто проводять перевірки якості на АЗС. Підроблене пальне зазвичай збувають на небрендових, непопулярних заправках.

Чому цінова різниця дизпалива у різних мережах майже непомітна?

- По-перше, на дизпаливо менший акциз, тому контрабанда такого пального принесе менше заробітків. Контрабандистам вигідніше збувати бензин. По-друге, дизпаливо складніше підробити, тому за це мало хто береться. Державні органи мають провести масштабні перевірки та розслідування на ринку пального. Переконаний, що після цього можна буде і якість пального поліпшити, і збільшити надходження до бюджету.