Розвиток вітчизняної науки та освіти залежить від її фінансування. Зараз кожен університет використовує мінімальну кількість коштів для організації навчального процесу, вважає колишній міністр освіти Станіслав Ніколаєнко. На його думку, якщо зараз не збільшити фінансування освіти, вона буде й далі відставати від іноземної.

"Деякі кажуть, що потрібно скорочувати видатки на науку і освіту, бо на це йде 50% ВВП і це застарілі радянські норми. Але може в 1990-х, коли ВВП було у десяток разів більше, це була й крупна сума грошей. Зараз — мізер. В університетах навіть бракує коштів, щоб організувати іспити з англійської свого наукового складу. Бо на підготовку до них, проведення та атестацію треба близько 2 мільйонів гривень. Тому про підвищення якості освіти поки говорити не доводиться", - говорить порталу "Знай" екс-міністр.

Читайте також Влада позбавляє дітей-сирот можливості навчатися в ПТУ

Цього тижня міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила, що фінансування науки за останні роки скоротилося у два рази і зараз на зарплати науковцям різних рівнів бракує 600 млн. грн.

"Справді, ситуація складна. І теперішня нестача грошей у майбутньому нам може відгукнутися освітньою катастрофою. Адже багато потенційних викладачів не хочуть йти в науку через малі заробітки. Тому держава втрачає якісний інтелектуальний ресурс", - пояснює Станіслав Ніколаєнко.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Нагадаємо, у січні цього року в професійно-технічних училищах почали затримувати зарплати і стипендії через те, що ці освітні заклади перевели на фінансування місцевих бюджетів.