Учасники АТО не платитимуть військовий збір. За таку зміну до Податкового кодексу проголосували депутати Верховної Ради України.

Також від вирахування коштів на антитерористичну операцію із зарплати звільнили всіх військовослужбовців збройних сил, бійців Нацгвардії, співробітників СБУ, МВС, Держприкордонслужби.

"Думаю, це коректно відносно силовиків. Таким чином у них хоч на півтора відсотки виросте зарплата", - говорить "Знай" Олексій Кущ, радник президента "Асоціації українських банків".

Матеріал за темою Депутати скасували військовий збір із валютних операцій

Він вважає, що із зарплат працюючого населення стягувати збір на армію неправильно.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"По-перше, цей збір платять не всі. Лише ті, хто отримує білу оподатковану зарплату. Тобто це люди, з доходу яких вже відраховані гроші в бюджет. Ті, хто отримують гроші "в конверті" у виграші. Вони зовсім не платять податків. По-друге, не зрозуміла природа цього збору. Так, країна воює й потрібні гроші на армію. Але чому ці гроші шукають у населення – то податок на депозити вводять, то брали 1,5 відсотка із валютно-обмінних операцій. Через це населення буде уникати легального працевлаштування".

Експерт вважає, що військовий збір потрібно зробити більшим і вираховувати його у експортерів зброї.

"Це було б правильно і справедливо, бо вони продають зброю в час війни. Збором із експортерів можна було назбирати більше грошей, не знижуючи купівельну спроможність людей. Бо гроші б на армію йшли із закордонної виручки, а не з внутрішньодержавних надходжень населення".

Нагадаємо, з початку червня при купівлі валюти 1,5% військового збору платити не потрібно. Відповідне рішення у травні прийняла Верховна рада, аби зменшити обсяги тіньового валютного ринку.