30 вересня в Україні відзначають день усиновлення – це національне свято усиновителів, опікунів та прийомних батьків. Цей день заснував в 2008 році третій президент України Віктор Ющеко.

Однак, статистика говорить, що якраз останніми роками справи з сімейним влаштуванням йдуть не так добре, як хотілося б. І свою роль тут зіграли події в Криму і на території Донбасу. За минулий рік в Україні було усиновлено 1478 дітей, що є критично низьким показником.

Про це розповіла провідна експертка з прав дитини Людмила Волинець.

"Кількість дітей, яких усиновлюють, зменшується. Ми фактично дійшли до критичного мінімуму. У минулому році громадянами України було усиновлено 1478 дітей",- сказала Волинець.

За її словами, це найменший показних за усю історію незалежної України. "Максимум, який у нас був, -це був 2009 рік, майже 2400 дітей. Ось порівняйте - 2400 за рік усиновлено, і 1478 в минулому році", - наголосила експертка.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"За статистикою, два останніх роки у нас зменшується кількість дітей, які залишилися без батьків. Вибачте, але я не вірю в цю статистику. І я запевняю, що в Україні зараз немає реальних даних про дітей, які залишилися без батьків. А якщо немає цієї статистики, тобто держава не визнає дітей дітьми, які залишилися без батьків в силу різних причин, в тому числі і війни, це означає, що не буде і процесу усиновлення. Тому що можуть бути усиновлені тільки ті діти, які юридично втратили батьків. Тобто є факт, який підтверджує, що батьки втрачені", - визнала Волинець.