Група нардепів із "Блоку Петра Порошенка", "Народного Фронту", "Радикальної партії" внесли на розгляд комітету Верховної ради законопроект про банкрутство сім'ї. На думку авторів, він зможе допомогти сім'ям, які взяли валютні кредити і не можуть їх зараз повернути.

За зразок законопроекту брали закони в Польщі, Англії, Литвi і США. Відповідно до нього, банкрутом можна буде оголошувати фізичних осіб.

"Це трохи не той закон, який потрібен українцям. Його основний посил — це процедура банкрутства фізосіб. Правильно було б, якби депутати працювали над законопроектом про відновлення платоспроможності сімей", - говорить "Знай" Олексій Кущ, фінансист, радник президента Асоціації українських банків.

За його словами, законопроект зробили за аналогією до закону про банкрутство юридичних осіб.

"Але є велика різниця. Юрособа може розпродати майно, стати банкрутом і закритися. А ось фізособа — ні. Людині треба далі жити, витрачати гроші на життя. Тому у цьому випадку потрібен саме закон, який дозволяє повернути платоспроможніть людині", - вважає фінансист.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Читайте також Кожен четвертий українець не платить за кредитами

Теперішній законопроект вигідний бізнесменам, які мають борги й хочуть їх позбутися.

"Законопроект покликаний допомогти тим, в кого є гроші, але вони просто їх не хочуть віддавати. Це зовсім не ті люди, які купили на свій ризик і страх квартиру в кредит і не можуть повернути боргу. Останніми тільки прикриваються. Депутати лобіюють інтереси непорядного бізнесу і готують для таких умови далі жити за чужі гроші", - вважає спеціаліст.

Бізнесмени, які позичили гроші в банків у іноземній валюті, доводитимуть свої фірми до фіктивного банкрутства. На підставні власниках цих підприємств також не числитиметься ні нерухомості, ні автомобілів.

"Після визнання їх банкрутами банк списуватиме борги. А справжні власники фірми тим часом готуватимуться до відкриття такої ж, але з іншою назвою".

Олексій Кущ вважає, що зараз необхідний закон про відновлення платоспроможності фізичних осіб. Він вирішить проблему валютних позичальників, а також спірні моменти зі стягненням аліментів, штрафів, відшкодувань.

"Суд би розглядав всі документи боржника. Порівнював би витрати з доходами. Якщо витрати справді перекривають доходи, майна в людини немає, тоді б суд просив банк рекапіталізувати борг. Проте на цей період витрати сім'ї боржника мають обмежувати. Він не повинен мати можливість виїжджати за кордон, купувати автомобілі, нерухомість, предмети роскоші, акції", - говорить Олексій Кущ.

Читайте також Валютні позичальники купуватимуть долари дешевше

Такий закон діє у Німеччині, Італії, Південній Кореї.

"У законі має бути врахована роль держави. Наприклад, у разі стрімкої девальвації національної валюти, вона має викуповувати частину боргу або ж створювати умови для відновлення платоспроможності", - вважає фахівець.

Нагадаємо, зараз понад 25 тисяч українців мають проблемні валютні кредити. Особливо їх побільшало після початку АТО.