З початку року в Україні значно зросли обсяги експорту, втім остаточно відмовитися від торгівлі із Росією поки що не можливо – попри економічні санкції малому бізнесу не можуть заборонити співпрацю з РФ.

Про це в коментарі "ВВС Україна" розповіла заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - Торговий представник України Наталія Микольська.

За її словами, протягом двох місяців експорт збільшився майже на третину. Малому бізнесу йдуть назустріч через те, що підприємці сплачують податки та можуть отримувати валютну виручку із будь-якою країни.

"Якщо створять робочі місяця, то бізнес має право робити те, що він вважає за потрібне", - заявила Микольська.

На її думку, сусідні країни вже давно пов'язані в одну систему виробничих ланцюжків, тому не зважаючи на всі заборони вони і далі залишаються торговельними партнерами.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Втім, не виключено, що ситуація на ринку зміниться, адже деякі підприємці вже почали шукати інші джерела збуту своєї продукції.

Заступник міністра зазначила, що в програмі уряду на 2017 рік фігурує поняття "експортний прорив", яке означає зростання обсягів після затяжного періоду падіння. Минулого року скорочення досягло 4,6%.

Роблять ставку передусім на торгівлю електричним обладнанням, сировиною, товарами легкої промисловості та механічним устаткуванням.

Наприклад,європейські автовиробники активно використовують українські дроти на кабелі. Планується також продавати закордоном турбореактивні двигуни, електричні водонагрівачі, меблі, залізничні вагони, запчастини для телефонів.

Серед нових ринків Україна може знайти торгівельних партнерів в Казахстані, Туркменістані та Азербайджані, адже вони являються історичними точками збуту, як наголосила Микольська.

"Для нас найбільшою перешкодою є заборона транзиту РФ. Проте ми пішли далі та вирішили, що маємо визначити перспективні країни", - підсумувала вона.

Фігурують у списку Китай, Японія, Молдова, Ізраїль, Індія, Індонезія, Білорусь, Канада, Єгипет, Ліван, Швейцарія.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Україна в сотню разів збільшила обсяги експорту цукру.