Наступного року в Україні запроваджують нові правила перетину кордону для іноземців. Поки що деталі цієї системи не відомі, але на порядку денному уряду вони мають з'явитися найближчим часом. Хоча формулювання звучить узагальнено, та більшість експертів наголошують: обмеження стосуватимуться перш за все росіян.

Починаючи з 1 січня 2018 року їм доведеться не тільки здавати відбитки пальців, а й заздалегідь попереджати українську владу про наміри відвідати нашу територію.

Візовий режим з РФ: реальні плани чи примарна ініціатива?

Офіційний Київ говорить про таку можливість уже далеко не перший рік – фактично, перші дискусії почалися ще у березні 2014-го: буквально за кілька днів до анексії Криму. Незаконне "приєднання" досі не визнане міжнародною спільнотою, а в РНБО давно запевняли, що слід запроваджувати дзеркальні заходи.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Тоді рішення загальмувалося, пояснювали це величезною дороговизною проекту і негативним впливом на фінансове становище українців, які з певних причин перебувають на території РФ (головним чином, на тимчасових заробітках - ред.). Поновили обговорення навесні 2015 року. Тоді росіянам почали забороняти в'їзд до України за внутрішніми паспортами, зупинили авіаційне сполучення.

До останнього часу дебати не вщухали, українці розділилися на два табори, але вже в червні цього року очільник МЗС України Павло Клімкін підтвердив: візи недоцільні, слід ввести систему інформування про перетин кордону. За кілька місяців у РНБО підтримали ініціативу міністра, а минулого тижня згідно з указом Порошенка вона набула чинності.

Головні нововведення: на черзі відбитки пальців

Загальну картину українці знатимуть тільки через два місяці. Саме такі терміни визначені для урядовців на врегулювання всіх деталей. Втім, одне відомо точно вже зараз: здаватимуть відбитки пальців росіяни на 157 пунктах пропуску через український кордон, разом із іншими іноземцями. Наприклад, громадянами ЄС. Це аргументують заходами внутрішньої безпеки держави.

Невідомо, до яких саме країн, окрім РФ, буде така пильна увага, але прикордонники вже встигли протестувати перше обладнання для збору біометричних даних.

Попереджений - означає озброєний

Кожному росіянину доведеться пояснювати, навіщо збирається до України, та про свій візит попереджати заздалегідь: такі положення також прописані в указі президента. Повідомляти про приїзд вони повинні за допомогою спеціального інтернет-ресурсу, але його ще також навіть не почали створювати.

Відповідальних за контроль збору подібних даних ще теж не призначили. Тому не до кінця зрозуміло, яким чином українські відомства розрізнятимуть потенційну небезпеку тієї чи іншої особи.

До слова, у Кремлі з приводу анонсованих нововведень поки що відмовчуються.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в РНБО розкрили деталі запровадження візового режиму із Росією.