В Україні скорочується рівень безробіття. Про це свідчать дані Держстатистики. На початку 2015 року в Україні було 524,5 тис. безробітних, зараз – 443,9 тис. Збільшення вакансій помітили і експерти вітчизняного ринку праці.

- Ситуація на ринку праці справді покращилася. По-перше, побільшало вакансій. Підприємства, шукаючи виходу із кризи, почали відкривати нові напрями роботи та підвищувати ефективність за рахунок професіоналів. По-друге, активізувалися шукачі роботи. Багато із них шукають роботу за кількома професіями, - говорить "Знай" Тетяна Пашкіна, експерт порталу працевлаштування rabota.ua. Вона розповідає як змінився ринок праці за рік.

Читайте також Українок братимуть на чоловічу роботу через кризу

Чому люди активізувалися цього року?

- Минулого року, ситуація в державі була значно напруженіша. Ми тоді проводили опитування і більшість людей навіть не розглядали можливості змінити свою роботу на таку ж із вищою зарплатнею. Боялися втратити певну стабільність. Не хотіли рипатися. Зараз більшість вже не бояться змінювати роботу. Також не останнім фактором є зменшення купівельної спроможності. Люди отримують ту саму зарплату, що і рік, і два роки тому. Але купити на неї можна значно менше, тому шукають підробітків. Ще часто шукають роботу ті, кого скоротили. Вони нерідко претендують одразу на кілька професій.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Які основні проблеми нинішнього ринку праці?

- У людей не зменшилося роботи, натомість впав рівень життя. Друга проблема в тому, що багато-хто розпорошується — жертвує своїм вільним часом, аби встигати працювати на кількох роботах. Інакше не зведе кінці з кінцями.

Хто у кризових умовах найшвидше може знайти роботу?

- Продажники і програмісти. Пропозицій для цих професій більше ніж достатньо. Але, в першу чергу, у торгівлю і ІТ-сферу беруть професіоналів.

Читайте також Топ професій майбутнього: антикризовий менеджер і дитячий масажист

Які умови зараз в Україні для влаштування на роботу молоді?

- Для розумних молодих людей 20-25 років зараз не проблема знайти роботу. Всього по Україні вакансій для молоді та студентів — 24 тисяч. А резюме таких 5,7 тисяч. З них 2,3 тисячі у Києві. Зараз більшість роботодавців шукають молодих, розумних, адекватних в одній особі. Студенти можуть зараз обирати між професійною роботою та тією, для якої непотрібний досвід. Наприклад, офіціант, продавець тощо. Правда трапляється багато випадків, коли наприклад студент-фінансист йде працювати у велику мережу офіціантом, а коли закінчує виш, проситься в цю мережу за працювати за фахом. Такого значно швидше візьмуть ніж фінансиста з вулиці із досвідом.

Чому цього року умови для працевлаштування молоді поліпшилися?

- Роботодавці поступово підходять до демографічної ями. З 1992 по 2002 рік народжуваність суттєво впала. Тому в порівнянні із минулими роками на ринку праці менше молоді. Фірми, які завжди брали молодих, покращують для них умови.