Росію чекає дефіцит бензину, якщо не надати нафтопереробникам нові пільги.

Про це президент "Роснафти" Ігор Сєчин попередив президента РФ Володимира Путіна. Його пропозиції, скоріше за все, будуть розглянуті в жовтні.

Сєчин нарікає на згубні для російської нафтопереробки наслідки чинного з 1 січня 2015 податкового маневру і просить Путіна підтримати галузь новими пільгами. Президент "Роснафти" констатує збиток або, принаймні, "різке падіння прибутковості" в першому кварталі 2015 по ряду НПЗ.

Він підкреслює, що якщо не ввести додаткові пільги, Росія може зіткнутися з дефіцитом бензину на внутрішньому ринку до 5 млн т на рік до 2017 року при збереженні нинішнього рівня споживання. Призвести до таких наслідків, як випливає з листа Сєчина, може повна зупинка проектів модернізації НПЗ великих нафтових компаній або їх суттєве затягування.

В якості компенсації негативних наслідків податкового маневру для галузі Ігор Сєчин пропонує ввести кілька нових пільг. Йдеться про субсидування процентної ставки по позиках для інвестицій у проекти модернізації НПЗ для тих компаній, які продовжують ці проекти. Найбільшу з програм модернізації проводить "Роснафта", підкреслює в листі Сєчин.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Читайте також: Крах кремлівської економіки: сурогатна кава і дефіцит бензину - польські ЗМІ

Також глава "Роснафти" просить відмовитися від індексації для таких компаній залізничних тарифів, не уточнюючи, чи йдеться тільки про тарифи на перевезення нафтоналивних вантажів.

Галузі також допоможе запровадження податкових канікул з експортним митом на нафтопродукти в залежності від глибини переробки (зниження ставки для продуктів з більш високою глибиною переробки), або хоча б диференціація цих мит залежно від класу виробленого бензину, випливає з листа Сєчина.

Він також пропонує видавати нові ліцензії на розробку родовищ нафти і газу під умову, що видобуту сировину буде перероблятися на російських заводах і потім поставлятися на внутрішній ринок.

Нагадаємо, США розширили санкції проти Росії. Білий дім ввів санкції щодо 11 фізичних та 15 юридичних осіб у зв'язку "з діяльністю в кримському регіоні України".

Під секторальні санкції підпали структури ЗЕБа "Роснафти", зокрема, Управляюча компанія Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ), ЕКСАР, банк "Глобекс", "ВЕБ-лізинг", "ВЕБ Капітал", Зв'язок-банк, "РН-Юганскнефтегаз" , Rosneft Trading.