З квітня українська економіка почала зростати, повідомила під час зустрічі із представниками 40 найбільших банків Валерія Гонтарєва, голова НБУ.

Вона зазначила, що найнижчу точку падіння Україна вже пройшла і тепер є всі підстави говорити про поступове відновлення економічного зростання

"Скоро будуть вибори й влада до них починає готуватися. Робить повідомлення про те, що життя покращується, економіка зростає. Та й голова НБУ, очевидно, такими заявами хоче показати, що вона ефективний керівник і щось робить", - говорить "Знай" Олексій Лупоносов, економіст, доктор економічних наук, керівник банківського порталу ua-banker.com.ua.

На його думку, для зростання економіки зараз немає передумов.

"Так, Україна отримала транш від МВФ, буде ним погашати попередні борги. Але цього зовсім недостатньо для росту економіки. Адже добробут населення не покращується, реальний сектор економіки не працює, до банківської системи довіри в людей немає", - говорить економіст.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Читайте також "Частину зовнішніх боргів України має віддавати Путін" - економіст Олексій Лупоносов

Нацбанк мав би створити механізми для оздоровлення банківської системи і її розвитку. Стимулювати кредитування населення та вкладення коштів у реальний сектор економіки.

"А зараз ми бачимо, що із всіх крупних банків лишили тільки 14. І то не всі віддають депозити. Всі страхові компанії тримали свої фінансові резерви у банках. Через те, що багато із крупних банків перестали працювати, страховики не можуть забрати свої кошти, аби відшкодувати збитки клієнтам. Фінансова система практично заблокована. Я вже не кажу про доступність кредитів для населення" , - говорить Олексій Лупоносов.

У Кабміні до кінця року прогнозують падіння ВВП не 5%, як заявляли раніше, а 5%, інфляцію не 27%, а 36%.

"До речі, саме дії теперішнього уряду призвела до теперішнього стану економіки. Немає не те, що ніяких реформ, а економічної політики взагалі. Наприклад, за липень суттєво подешевшала нафта. У США та країнах Європи через це бензин став дешевшим. У нас же, що зараз бензин продають по 22-23 гривні, що коли був курс 40 гривень за долар, його продавали по приблизно такій же ціні. Цінове регулювання як таке зовсім відсутнє. Складається враження, що для транснаціональних компаній не існує нашого курсу гривні, вони встановлюють якийсь свій. Відштовхуючись від нього, й установлюють ціни", - говорить Олексій Лупоносов.

Читайте також Евросоюзу ментально ближчі африканці, ніж українці - експерт

Більш ніж за рік роботи уряд намагався запровадити близько п'ять економічних реформ. Запровадив із них дві – нову пенсійну систему та електронну систему адміністрування податків. Пенсійна реформа не передбачає роботу з недержавними пенсійними фондами й, відповідно до неї, відрахування у Пенсійний фонд не зменшуються. Тобто бізнес через це й надалі частково перебуватиме в тіні. Електронна система адміністрування передбачає погашення підприємцями податків на півроку вперед. Підприємці не мають зараз надлишку коштів, тому частина з них закрилася.

"На жаль, уряд не запропонував якихось радикальних рішень для вирішення економічних проблем. Тим часом добробут населення падає, як і кредит довіри до влади".