Писанки та крашанки є невід'ємною частиною Великодня, але не завжди вдається вчасно підготуватися до святкового столу. І часу перед святам обмаль, і не знаєш, які фарби застосувати, щоб крашанка та писанки вийшли не лише яскравими, а й їстивними – щоб барвник не завдав шкоди здоров'ю рідних.

Про метод, який не забере у вас багато часу, пише Сlutch. Цей спосіб абсолютно не шкідливий і обов'язково приверне увагу ваших близьких до святкового столу.

Беремо білі сирі яйця, загортаємо в шматочки натурального шовку, наприклад, ріжемо для цього старі краватки. Потім закріплюємо нитками або іншою тканиною. Варимо, додавши оцет.




Також красиво можна пофарбувати яйця за допомогою глазурної посипки і цукрової пудри.

Беремо зварене яйце, тюбик клею, пакетик різнобарвної посипки - і вперед! Також щоб зробити білі візерунки на пасхальному яйці, можна нанести цукрову пудру. Беремо склянку цукрової пудри, додаємо трохи води, щоб суміш вийшла дуже густа. За допомогою кондитерського шприца наносимо візерунок на відварені і пофарбовані яйця.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Двоколірна писанка

Розпис двоколірної писанки здійснюється розтопленим воском на натуральній білій поверхні сирого яйця. Після нанесення орнаменту воском, яйце занурюють у барвник на 5-10 хвилин. Можна використати відвар лушпиння цибулі – в такому разі яйця залишають на ніч.

Після цього яйця виймають і кладуть на чистий папір або шматок тканини для висихання. Сухе яйце нагрівають над вогнем, щоб віск розтопився, потім обтирають м'якою тканиною.

Розпис двоколірної писанки розтопленим воском на попередньо пофарбованій в один колір поверхні яйця.

Для виготовлення писанки таким способом, чисте сире яйце фарбують в один колір, а коли воно висохне, то розтопленим воском пишуть на його поверхні орнаменти. Після цього розписане яйце опускають в оцет, в якому фарба розчиниться і яйце стає майже білим. А в тих місцях, де був нанесений віск, після його стирання залишається кольоровий орнамент.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Найвідомишим способом фарбування яєць є цибулиння. Один з головних символів Великодня - крашанка - стане червоною або коричневою, якщо її відварити у лушпинні цибулі.

Крім того, крашанки можна зробити й жовтими. Для цього потрібно занурити яйця у відвар березового листя та залишити варитися впродовж 10 хвилин. Крашанки стануть зеленими, якщо їх відварити із шпинатом або кропивою, а синіми - із фіолетовою капустою.

Також варені яйця можна натерти морквяним або буряковим соком, і вони отримають яскраво помаранчевий або малиновий колір.