Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук проаналізував тендерну документацію щодо державних замовлень для Міноборони і виявилось, що бійців АТО протягом 2015 року забезпечувала лише одна фірма. Про це Тимчук написав на своєму Facebook.

"Ще раз щодо законопроекту №4288, що дозволяє Міноборони швидко і прозоро здійснювати оперативні закупівлі для потреб армії.

Читати також: Україна показала сучасну бронетехніку і літаки (фото, відео)

Силами експертів нашого ЦВПД (група ІС) ми провели аналіз держзакупівель українських силових відомств у 2015 р. Результат вражає: в цілому левова частка бюджетних коштів була витрачена силовиками за т. зв. "переговорною процедурою", тобто в ході закупівлі в одного учасника. Формально це зрозуміло: у ситуації, коли країна де-факто воює, у силовиків немає часу проводити тендери, які тривають місяцями. З іншого боку, навряд чи варто пояснювати, які містять корупційні ризики подібні непрозорі закупівлі., - зауважив Тимчук.

Також Тимчук навів дані щодо відсоткового співвідношення закупівель за "переговорною процедурою" від усіх закупівель.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"В цілому ж – увага! – у 2015 році за такою непрозорою процедурою силовики витратили в сумі 14 мільярдів 177 мільйонів 071 тисячу гривень бюджетних коштів.

Зокрема за "переговорної процедурою" були проведені закупівлі (нижче наведено показники, що ґрунтуються на даних з офіційних відповідей на наші запити):

Міноборони - 69,9% від всіх договорів (95,5% від всіх коштів, витрачених на держзакупівлі);

СБУ – 58,6% (відповідно, 48,2%);

Держприкордонслужба – 44,4% (60,9%);

МВС – 76,9% (86,4%);

Національна гвардія – 93% (88,7%);

ДСНС – 53,7% (47,3%)

Держспецзв'язок – 42% (49,8%);

СЗР – 45,3% (21,6%).

Впевнені, що в подібній ситуації не підтримувати впровадження законодавства, що дозволяє швидко і прозоро проводити держзакупівлі, може лише або неадекватний законодавець чи урядовець, або ж той, хто дуже зацікавлений в корупційних схемах.", - резюмував Тимчук.

Нгадаємо, раніше в ЗМІ оприлюднили інформацію про "золоті" рюкзаки, які закупили для потреб АТО.