Вчені з США розробили знеболювальне АТ-121. Воно має більш сильний ефект, ніж морфін. Однак речовина не викликає звикання і небезпечних побічних ефектів.

Про це повідомляє видання Science Alert.

Дослідники сподіваються, що за допомогою нового препарату вийде скоротити кількість смертей, які викликані передозуванням сильних знеболюючих.

Так, тільки в США в 2012 році було зафіксовано 16 тисяч летальних випадків у результаті застосування опіоїдних анальгетиків.

Повідомляється, що нова розробка впливає на М-опіоїдні рецептори (МОР) і рецептори ноцицептина (білкові молекули в нейронах головного мозку).

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось НМТ 2024: абітурієнтам розповіли, кому не світить вступ до ВНЗ Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Нове знеболююче не викликає залежності

У свою чергу МОР є мішенями для традиційних знеболюючих, а рецептори ноцицептина беруть участь у розвитку звикання і залежності.

Дослідники вже провели випробування нового препарату на макаках. В результаті АТ-121 надавав знеболюючу дію, яке було схоже на дію морфіну при концентраціях в сотні разів менше, ніж зазвичай.

Новий препарат значно знизив рівень залежності тварин від оксикодону (полисинтетический опіоїд). При цьому високі дози АТ-121 не викликали таких побічних ефектів, як пригнічення дихання та порушення в діяльності серцево-судинної системи.

Наступним етапом досліджень учених стане випробування препарату на людях, які мають залежність від морфіну.

Нагадаємо, тепер і ви знаєте: ліки від раку давно лежить у всіх аптеках. Американські вчені знайшли ще одне дуже корисне властивість вітаміну D.

Як повідомляв "Знай. ua", що загрожує українцям, не підписали декларацію з лікарем.

"Знай. ua" писав, що аптечка туриста: що обов'язково потрібно взяти з собою у відпустку.