Вчені розшифрували стародавній єгипетський рукопис. Папірусу, на якому він написаний, за словами вчених, більше тисячі років.

Викладач Страсбурзького університету у Франції Корш Досу зумів розшифрувати давньоєгипетське любовне заклинання. Воно було написано на папірусі, вік якого вчений оцінив в 1300 років, повідомляє Live Science. Зазначається, що у той час в Єгипті було широко поширене християнство.

На думку фахівця, дане заклинання стародавні єгиптяни використовували в складних життєвих ситуаціях на кшталт любовного трикутника або неможливості укласти шлюб з коханою людиною. Текст на папірусі написаний коптською мовою (мертва мова єгипетської гілки, коптський алфавіт грунтується на грецькому. - ред.).

Не всі фрагменти рукопису збереглися, проте вченому вдалося перекласти кілька фраз. У фрагментах, які ще збереглися, можна прочитати фрази "Я закликаю тебе", "ти розчинишся", "кожен Бог Адамів".

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Вчений висунув припущення, що папірус є частиною великої книги. Зараз він зберігається в університеті в Сіднеї, однак, вчені досі гадають, як він міг опинитися в Австралії.

Раніше повідомлялось, що в кінці 1972 року експедиція британського Товариства з вивчення Єгипту, яка працювала під керівництвом Дж. Мартіна, знайшла в північній частині Саккара, в районі некрополя священних тварин, невеликий фрагмент папірусу з давньогрецьким текстом. Це один з перших відомих нам грецькомовних документів в історії Єгипту.

Нагадаємо, папірус з Саккара дав відповіді вченим на багато запитань

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчені розкрили таємницю базельського папірусу.

Також "Знай.ua" писав, в Запоріжжі археологам вдалося розкопати унікальне поховання справжньої жінки-воїна.