Колеги Стівена Хокінга опублікували його останню наукову статтю, над якою британський фізик працював в останні тижні життя.

Хокінг встиг закінчити роботу буквально за кілька днів до своєї смерті в березні 2018 року. Але саму статтю довелося дописувати вже його співавтору, професору Кембриджського університету Малькольму Перрі. Вона присвячена так званому інформаційному парадоксу: вчений кілька десятиліть намагався зрозуміти, що відбувається з інформацією в чорних дірах. Про це пише ВВС NEWS.

Опублікована напередодні стаття Хокінга і Перрі називається Black Hole Entropy and Soft Hair ("Ентропія чорної діри і легкий пушок") і продовжує серію робіт британського фізика, присвячених вивченню природи чорних дір.

Настільки дивна, на перший погляд, назва статті, є посиланням на фізичну "теорему про відсутність волосся" у чорної діри, де "волосся" є метафорою інформації про матерію, яку чорна діра поглинає і не випускає назад.

Згідно з розрахунками Хокінга, чорні діри повинні випромінювати елементарні частинки та з часом випаровуватися, однак це суперечить загальним принципам квантової механіки. Суперечність ця отримала назву "інформаційний парадокс", і над його вирішенням вчений працював останні 40 років.

Остання робота не вирішує проблему парадоксу цілком, але вказує можливий шлях пояснення - за допомогою фотонів, що оточують горизонт подій "лисої" чорної діри.

Хокінг та Перрі назвали цю фотонну плівку "легкий пушок" - і по ньому можна судити про ентропії чорної діри, а це важливий крок на шляху побудови теорії квантової гравітації.

Як розповів Малькольм Перрі в інтерв'ю газеті Guardian, в березні він подзвонив Хокінгу з Гарварда, де працював над статтею, щоб розповісти про останні успіхи.

"Стівену було дуже важко спілкуватися, і мене перевели на гучний зв'язок, щоб я міг пояснити йому, як сильно ми просунулися в розрахунках. І коли я закінчив говорити, він просто широко посміхнувся. Я тільки сказав йому, що у нас є прогрес. Але він вже знав кінцевий результат", - упевнений професор.

Через кілька днів Стівена Гокінга не стало.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Нагадаємо, що голос Стівена Хокінга відправила у космос - повідомлення від англійського гіганта астрофізики відправили до найближчої чорної діри під час урочистого похорону у Вестмінстерському абатстві.

Як повідомляв портал "Знай.ua", книги Стівена Хокінга входять до списків головних бестселерів світу, а фільми збирають в прокаті мільйони доларів.

Також "Знай.ua" писав про те, що Хокінг сказав перед смертю.