У Швеції в озері Відостерн випадково виявили стародавні артефакти. Зокрема там містилися мечі вікінгів віком 1500 років та брошка III століття.

Про це йдеться на сайті Science Alert.

Меч вікінгів разом з піхвами, виготовленими з дерева та шкіри, виявила 8-річна дівчинка та її батько Енді Ванечек (Andy Vanecek), який встановлював буї поблизу свого дому, аби попередити човни, що пропливають поряд про небезпечно низький рівень води.

Відомо, що озеро обміліло через певні погодні умови, а саме сильну спеку, що і сприяло виявленні зброї, довжина якої становила 85 сантиметрів. Чоловік, що виявив скарби вікінгів, передав артефакти шведським археологам у музеї міста Йончепінг.

Історики стверджують, що стародавню зброю виготовили в залізному віці, який у Північній Європі тривав в період з 500 року до нашої ери по 800 рік нашої ери. Його вік становить 1000-1500 років, можливо, він був виготовлений ще до настання епохи вікінгів у 793 році нашої ери. Проте така теорія ще потребує підтвердження.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Виявлена брошка

Дослідники продовжили пошуки в озері та виявили інші прадавні артефакти, зокрема стародавню брошку. Крім того, знайдений меч планують реставрувати та обробити спеціальними засобами для запобігання його руйнування. Такі заходи будуть здійсненні перш, ніж цінний артефакт буде виставлений у музеї.

Нагадаємо, раніше нова знахідка археологів розповіла багато цікавого про стародавніх єгиптян.

В районі першої столиці об'єднаного Єгипту Мемфіса в ході трудомістких розкопок археологи виявили руїни стародавнього житлового будинку. Про це повідомило міністерство по справах старожитностей країни. Відкриття належить єгипетській археологічній місії, яка проводить дослідження в районі населеного пункту Міт-Рихана. Передає Associated Press.

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, що брудні жінки і "пчих" замість контрацепції: дивні факти з життя стародавніх греків.

Також "Знай.ua" писав, про загадку стародавнього кинджала Тутанхамона, яка бентежить вчених досі.