На уламках саркофага давньоєгипетської мумії, що зберігається в музеї Стенфордського університету, виявили приховані написи, які раніше історики не помічали.

Фахівцям вдалося розшифрувати ім'я жінки, якій належали останки, а також частину напису, яка виявилася епітафією.

Відомо, що за віком мумії приблизно дві тисячі років. Її можна зарахувати до греко-римського, або елліністичного періоду існування Єгипту (між 100-м роком до нашої ери і 100-м роком нашої ери).

У 1901 році останки давньої жінки купила дружина Леланда Стенфорда, магната та засновника Стенфордського університету. У 1906 році саркофаг, що був виготовлений з ненадійного крихкого матеріалу у вигляді покритих гіпсом шарів льону або папірусу, - був дуже пошкоджений через те, що відбувся землетрус.

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Крім того, восени 2018 року фрагменти мумії вивчалися студентами в рамках курсу про музейну культуру. На двох уламках саркофагу були знайдені написи, які пізніше були перекладені єгиптологами та спеціалістами з давньоєгипетської писемності. Фахівці з'ясували, що померлу жінку звали Сенчалантос, а в частині тексту містилися такі слова «Нехай її ім'я молодіє з кожним днем».

Стиль написання дав можливість дослідникам визначити точну дату смерті єгиптянки - не раніше 30 року до нашої ери. Тексти, тієї епохи, вчені майже не знаходять.

Нагадаємо, раніше таємниця чорного саркофагу з Олександрії розкрита: подробиці і фото.

Нарешті дослідники пролили світло на таємницю чорного саркофага. Так визначили, хто був похований в таємничій труні, знайденій при розкопках в Олександрії і розкритій 19 липня. Повідомляє Egypt Today.

За даними міністерства у справах пам'яток старовини, один з похованих — чоловік 35-39 років і зростом 160-165,5 сантиметрів, другий — чоловік кремезної статури (179-184,5 сантиметра), якому імовірно було 40-44 роки. Також з ними була похована жінка 20-25 років та зростом від 160 до 164 сантиметрів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, що "Саркофаг гіганта" нарешті розкрили.

Також "Знай.ua" писав, про те, що прадавній саркофаг проллє світло на історію Олександрії.