Відомо, що втрата врожаю може нанести удар на локальні і світові продовольчі запаси, а також ціни на продукти. Засуха і спека часто згубно впливають на врожайність, що позначається не тільки на фермерах.

У новому дослідженні співробітники NASA, Чиказького університету і Потсдамського інституту включили дані про те, в який час кожний конкретний регіон вирощує рослини і збирає урожай, і виявили, що це єдиний ефективний спосіб поліпшити існуючі моделі. Результати роботи опубліковані в журналі Science Advances і могли б розширити знання фахівців у боротьбі з наслідками втрати врожаю. Передає Хвиля.

Так сучасні моделі прагнуть спрогнозувати врожайність не тільки з урахуванням довгострокової зміни клімату, але і в наступному році, однак їм не вдається пояснити що відбуваються з року в рік зміни.

"Короткочасна мінливість врожайності надзвичайно важлива для фахівців та продовольчого ринку, впливаючи на рівень цін, торгові ембарго і зберігання продовольства", — говорить автор дослідження Йонас Ягермейр.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Здебільшого вчені спробували поліпшити оцінки врожайності культур, працюючи над боротьбою з погодними умовами. Однак замість цього вчені спробували поглянути на проблему під іншим кутом: замість того, щоб припустити, що фермери вирощують один і той же врожай по всьому світу, вони брали в розрахунок середній час, за який кожен регіон вирощує рослини та збирає врожай, щоб представити різноманітність на місцях.

"Продуктивність цієї моделі подвоюється. Вірний розрахунок вегетаційного сезону — єдина найбільш ефективний захід підвищення врожаю кукурудзи", — стверджує дослідник.

За допомогою цієї інформації моделі дослідників підійшли набагато ближче до фактично спостережуваними результатами урожайності. Зараз вчені поставили перед собою завдання імітувати безпрецедентні історичні наслідки посухи і спеки хвиль, чекаючи, що їх моделі прогнозування будуть надійніше існуючих.

Єдина складність для дослідників полягає в тому, що у своєму методі вони занадто залежні від даних: зараз у них немає високоякісних спостережень по всіх країнах, тому вони планують використовувати цю покращену структуру моделі для перевірки прогнозу врожайності вже в наступному сезоні в режимі реального часу.

Нагадаємо, німецькі і японські вчені виявили цілюще з'єднання у одного з різновидів тропічних ліан, яке допоможе в боротьбі з пухлинами.

Як повідомляв портал "Знай.uа", екзотичні рибки "навчать" людей регенерувати клітини серця.

Також "Знай.uа" писав, у NASA прийняли доленосне рішення, колонізація червоної планети не за горами.